Emre Bozkuş’un Kaleminden: Ay Kızılıydı Gece

24.07.2022 © Novelius Edebiyat

Yazan: Mehmet BAHÇECİ

Fevkalade mutlu ve gururluyuz zira ne zaman güçlü ve derinlikli bir kalemle tanışsak, böyle hissederiz. Hele ki bu kalem, genç bir el tarafından tutuluyorsa, coşkumuz da, gururumuz da katmerlenir. Edebiyat için, insanlık için bir kez daha umutlanmışızdır. 

Yazar Emre Bozkuş ve onun, Klaros Yayınları‘ndan, sessiz sedasız çıkan “Ay Kızılıydı Gece” isimli deneme türündeki eserinden bahsetmekteyiz…

Yazar Emre Bozkuş’un kaleminden: “Ay Kızılıydı Gece” 2022 haziran ayında, Klaros Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı…

Emre Bozkuş, büyük bir hassasiyetle; kâh gören, kâh düşünen, kâh hisseden adam olarak karşımıza çıkıyor. İnsan zihninin ve kalbinin kılcallarında geziniyor, oralardan devşirdiği izlenimlerini, şiirsel dili ve epik anlatımıyla birleştirerek, hece hece sayfalarına döküyor. Tespitleri, sorgulamaları ne kadar da yerinde ve bilgece! Bir metin ki, sanki ufuklar ötesi.

Yazar, “Ay Kızılıydı Gece” ismini verdiği eserinde, kendisinden önceki düşünür ve yazarların bayrağını layığıyla taşıyor, bize bizi anlatıyor. 

Özenle yazıldığı belli olan denemeleri, anlaşılmak namına yer yer nazlanmakta. Çünkü derinlikli olanı yazmak ayrı, kavramak ayrı bir maharet ister. Bu tür metinlerden maksimum verim alınabilmesi için, her şeyden önce okurun özel bir zaman yaratması ve metne her zamankinden fazla yoğunlaşması gerekir. Belki de, kimi naftalin kokan kelimeler için bir sözlük bulundurmak, hiç de fena olmayacaktır.

 

Novelius Edebiyat, bu nitelikli eserin okunmasını ve daha çok okuyucuyla buluşturulmasını, kuvvetle salık vermektedir…

Eserden birkaç alıntı:

Varoluşun ilkeleri üzerine söylenmiş beylik sözlere bulaşmadan sadeliğin estetiğine ulaşmak… Yegâne arzum budur benim. Yalnızca yalınlaşmak ve yalaza yalnızlığın izinde kendime kavuşmak. (Yalaza Yalnızlık isimli denemeden)

Ay Kızılıydı Gece, Klaros Yayınları, Sayfa 11, Emre Bozkuş

Mecburiyet, ne dehşetli bir kelime. İnsana hatırlattığı şey çaresizliğin ta kendisi. (Nefes isimli denemeden)

Ay Kızılıydı Gece, Klaros Yayınları, Sayfa 13, Emre Bozkuş

Zihnimin limanlarında uzak diyarlara açılmayı bekleyen gemiler bulunur. (Ayın Öteki Yüzü isimli denemeden)

Ay Kızılıydı Gece, Klaros Yayınları, Sayfa 15, Emre Bozkuş

Aşkın sesi soluğu çıkmaz derler; yalan! En büyük yalanlar aşkla söylenir. Aşkla yapılır tüm kötülükler ve aşk uğruna ölür çoğu insan… Ya da belki de ölmez. Ölümden beter olabilir, yanıp kül edebilir hasretiyle kendini. İnsan kendinin yabancısıdır. Yaşamın yabancısı, ölümün gediklisidir. Kristal vazo misali parçalanıp yok olabilir bir anda. Çünkü aşk deliliğin herkes tarafından kabul edilen halidir; kendini onda aramak, tamamlanmayı ummak ama bulamayıp da acının dehşetiyle kahrolmak. (Aşk Deliliktir isimli denemeden)

Ay Kızılıydı Gece, Klaros Yayınları, Sayfa 32, Emre Bozkuş

Emre BOZKUŞ Kimdir?

“Emre BOZKUŞ”

Emre Bozkuş 1995’te İstanbul Bakırköy’de doğdu. Lisans eğitimini Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Yazım yolculuğuna 2014’te blog yazarlığıyla başladı. Öyküleri ve makaleleri Bilimkurgu Kulübü, Açık Beyin, Düşünbil, Kayıp Rıhtım, Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi gibi internet mecralarında ve dergilerde yayımlandı. Çeşitli öykü seçkilerinde yer aldı. Halen yazmaya ve editörlük yapmaya devam etmektedir.

24.07.2022 © Novelius Edebiyat

Emre Bozkuş’un Kaleminden: Ay Kızılıydı Gece” üzerine 4 yorum

Bir Cevap Yazın