6.45 yayınları

Haftanın Önerisi: Bibliyomani

10.05.2023 © Novelius Edebiyat

Yazan: Mehmet BAHÇECİ

Kadıköy’ün yağmurlu ve puslu sokaklarında hazırlanan bu kitap sizi uçurumdan aşağı atabilecek güce sahip olabilir. Herhangi bir şekilde ve özellikle izinsiz olarak iktibas edildiğinde Kadıköy’ün o bilinen, serin ve rutubetli lâneti, yıllarca bunu yapanı takip eder; saçları dökülür, rüyasında sürekli olarak Kadıköy sokaklarından akın akın geçerek yıllık intiharlarını gerçekleştirmeye giden lemur sürüleri görür ve derin bir yalnızlığa gömülür.

NOVELİUS EDEBİYAT 6.45 Yayınları, Haftanın Kitap Önerisi köşemize taşıdığımız Gustave Flaubert’in şaşırtıcı öyküsü Bibliyomani’nin künye kısmında işte böyle seslenir okurlarına. Sevimsiz copyright duyurusu sanatsal bir dokunuşla kitapseverlerin bilgisine sunulmuş.

Bibliyomani: kitaplara aşırı ölçüde düşkünlük, hastalık ölçüsüne varan kitap sevgisi.

Gustave Flaubert; Madam Bovary, Duygusal Eğitim ve Salambo gibi kitaplarıyla, Franz Kafka, James Joyce, Orhan Pamuk’un da aralarında olduğu nice seçkin yazarı etkilemeyi başarmış önemli bir isim. Kısacık bir çalışma olan Bibliyomani adlı öyküsünün önemi ise, büyük yazarın daha henüz on altı yaşındayken kaleme almış olduğu bir eseri olmasıdır. Evet, 6.45 Yayınları’ın arka kapak yazısında da belirtmiş olduğu gibi Flaubert, okuduğu bir haberden aldığı ilhamla Bibliyomani’yi yazdığında sadece on altı yaşındaydı.

Kırk sekiz sayfalık kitapta, kitap edinme tutkusunun insanların hayatını nasıl da alt üst edebildiğinin şaşırtıcı hikâyesine tanıklık edeceksiniz. 6.45 Yayınları’nın Berat Erbaş çevirisinden okuyup beğendiğimiz bu kısacık eseri tüm kitap dostlarına tavsiye ederiz.

flaubert

6.45 Yayınları Tanıtım Yazısı:

Barselona’da bir kitapçı… Doğru düzgün okuma yazma bile bilmeyen bir keşiş… Ama onun muazzam tutkusu olan el yazmaları… Deri ciltler, kabartmalar, yaldızlar…


Kitaplara olan tutkunun ne kadar ileri gidebileceğini, bir kitabı elde edebilmek için nelerden vazgeçilebileceğini anlatan bu sıra dışı hikâyede Barselona sokakları arasında keşiş Don Giacomo ile dolaşırken ya da gece mum ışığında bir elyazması üzerine eğilip onu saatlerce incelerken adımların ve zamanın boşa gitmediğini, insanın tutkusu için yapamayacağı hiçbir şey olmadığını göreceksiniz.
 
1837’nin başlarında, Gustave Flaubert sadece birkaç ay önce okuduğu Katalan bir keşişin haberinden ilhamla kaleme aldığı bu hikâyeyi yazdığında daha 16 yaşındaydı ve belli ki onun da hikâye anlatma tutkusu için yapamayacağı hiçbir şey yoktu.

Künye:

Eser: Bibliyomani

Tür: Öykü

Yazar: Gustave FLAUBERT

Yayınevi: 6.45 Yayınları

Çeviri: Berat ERBAŞ

Editör: Kaan ÇAYDAMLI ve Galip ALACA

Resimleyen: Rajab ERYİĞİT

Uygulama: Arda YAMAN

Son Okuma: Ali Hakan SANCAK

Basım: 2021

Sayfa Sayısı: 48

10.05.2023 © Novelius Edebiyat

Bir Cevap Yazın