Haftanın Önerisi: Okuyucu

06.06.2022 © Novelius Edebiyat

Yazan: Mehmet BAHÇECİ

Nitelikli edebiyatın peşinde, durmaksızın çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. İyi kitapların iyi okurlarla buluşması gayesiyle çıktığımız yolda, her hafta yeni bir eserin tanıtımını yapmaktan kıvanç duymaktayız. Büyük önem verdiğimiz kitap incelemelerimize, makale ve röportajlarımıza, her zamanki şevk ve titizliğimizle devam ediyor olacağız.

Bu hafta, “Haftanın Kitap Önerisi” köşemize, Alman yazar Bernhard Schlink’in ünlü eseri “Okuyucu”yu taşıyoruz.

“Bernhard Schlink”

Türkiye’de İletişim Yayınları tarafından edebiyatseverlerle buluşturulan eserin konusuna değinmenden önce, yazar ve eseri hakkında birkaç küçük noktaya değinelim:

Okuyucu romanının, aynı adla  (Okuyucu – The Reader) 2008 yılı Hollywood yapımı bir sinema filmi uyarlaması mevcut. Imdb verilerine göre 7.6 reytingi olan filmin başrolünde Kate Winslet’in olduğunu belirtelim. Ünlü oyuncu, Hanna Schimitz karaterini canlandırdığı performansıyla en iyi kadın oyuncu oskarıyla ödüllendirilmiş. Şu  kadarını söyleyelim ki, eserin aslıyla, (romanla yani) sinema uyarlaması arasında güzel bir uyum yakalanmış. Kitabı sevenlerin filmi de beğeneceklerini düşünmekteyiz.

“The Reader, Okuyucu filminden bir kare…”

Roman, New York Times Çok Satanlar listesinde ilk sıraya yükselen ilk Alman romanı olma özelliğinde.

Yazar Bernhard Schlink aynı zamanda bir akademisyen ve yargıç. Kitapta bahsi geçen mahkeme bölümlerini (Hanna’nın savunmasını yaptığı bölümler) yazarken pek de zorlanmamış olsa gerek…

“The Reader, Okuyucu filminin afişi ve eserin e kitap versiyonu”

Okuyucu, Yahudi soykırımına içeriden yöneltilen bir bakış açısı olarak okunabilir. Bugüne kadar gerek edebiyatta gerekse sinema sektöründe ortaya konulan eserlere baktığımızda, çoğunlukla Yahudi tarafının bakış açısıyla meselelerin ele alındığını görüyoruz. Yani bu tip eserlerde, soykırıma maruz bırakılan Yahudi toplumunun acılarını, bizzat Yahudi toplumunun yaşantısından seçilen anekdotların aktarılması yöntemiyle izliyor, okuyoruz. Oysa Okuyucu romanı, bu anlamda, ezber bozan bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü Okuyucu, Yahudi soykırımını, Yahudi toplumunun uğradığı mezalimi, Alman toplumunun yaşantısıyla gözler önüne sermeyi başarıyor. İşte bu ezber bozan yönüyle, antisemitizm karşıtlığına en gerçekçi, en anlamlı hizmetlerden birini sunuyor.  

Bir hayli köklü bir edebi geçmişe sahip olan Alman edebiyatı, Bernhard Schlink gibi yazarlar eliyle büyüsünü korumaya devam ediyor.

İLETİŞİM YAYINLARI TANITIM BÜLTENİ:

Kırkı aşkın dile çevrilen ve sinemaya uyarlanan Okuyucu, 20. yüzyıl Alman edebiyatının en parlak romanlarından biri.

Okuyucu, İkinci Dünya Savaşı ertesinde, on beşindeki lise öğrencisi Michael Berg ile otuz altı yaşındaki Hanna Schmitz arasındaki tutkulu aşk üzerine kurulu bir hikâye anlatıyor. Hanna’nın aniden ortadan kaybolmasıyla kesintiye uğrayan bu birliktelik, ikilinin yıllar sonra bir mahkeme salonunda karşılaşmasıyla devam ediyor: Hanna savaş sırasında bir kilisede tutulan bir grup Yahudi’nin ölümüne sebep olmaktan yargılanmakta; hukuk eğitimi alan Michael ise, sevdiği kadının böylesi korkunç bir suça karışıp karışmadığını anlamak üzere mahkemeyi izlemektedir… Bernhard Schlink Okuyucu’da, sade ve dolaysız bir anlatımla suç, ahlâk, vicdan, utanç ve sır sarmalı etrafında örülen baş döndürücü ve gerilim dolu bir hikâye anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası kuşağın Nazi dönemiyle hesaplaşması ve anne babalarıyla uzlaşma arayışı üzerine güçlü bir yorum.

“Okuyucu bizi… düşünmemeyi tercih ettiğimiz konular üzerine düşündürüyor.”
The New York Review of Books

06.06.2022 © Novelius Edebiyat

Bir Cevap Yazın