değişelim mi?

İnceleme: Değişelim mi?

27.10.2022 © Novelius Edebiyat

Yazan: Mehmet BAHÇECİ

novelius Bu yazımızda sizlere 7 – 9 Yaş grubu için kaleme alınmış olan ‘Değişelim mi?’ isimli çocuk kitabından söz etmek istiyoruz. Tuhaf görünebilir ama çocuklar için yazılan bu güzide eseri, 40 yaş üzeri olan bizler de okuduk. Hem de ne okuma! Yüzümüze yayılan kocaman bir gülümseme eşliğinde kâh okuduk kâh resimlerine baka baka hayallere daldık. İçimizdeki çocuğu nasıl besleyip büyüttüysek artık… 

“Önce değişelim. Sonra… Dünyayı değiştirelim mi?”

Değişelim mi? Sibel Öz, Parmak Çocuk Yayınevi, Sayfa 10

Yazar ve Editör Sibel Öz‘ün 2022 yılı temmuz ayında Parmak Çocuk Yayınevi‘ndan çıkan ‘Değişelim mi?’ adlı kitabı, toplamda beş güzel öyküden ve hepsi de birbirinden hoş resimlerden oluşan bir öykü kitabı. 

İlk öykümüzün adı: Değişelim mi? Kitaba adını da veren öyküde sorulduğu, daha doğrusu minik okurlara teklif edildiği gibi: Değişelim mi? Diyerek başlayalım. Aksini düşünen yoktur elbette ama iyiden ve güzelden yana bir değişimdi mevzu bahis olan. Önce biz değişelim sonra dünyayı değiştirelim. Küçükleri bilemiyoruz ama biz 40+ olanlar mesajı aldık.

Bir diğer öykümüz ise (İyilik Bulaşıcıdır) bir yandan hayvan sevgisini aşılarken bir yandan da gülümsemek, anlayışlı olmak gibi gündelik hayatta pek de dikkat etmediğimiz detayların aslında ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıyor. Yazar, iyilik bulaşıcıdır derken, sahiden de bulaşıcı olduğunu göstermek istiyor.

Sizce de resimler harika değil mi?

Başka bir öyküde ise, (Horoz Şekeri) yaşlı bir adamla ve bu yaşlı adamın hayatına minik dokunuşlarda bulunan küçük bir çocukla tanışıyoruz. Fakat uyarmak isteriz ki, bu öykü yüzünden canınız şeker komasına girmek isteyebilir. 

Geldik daha uzun olan son iki öyküye. İlkin Hortus‘a değinelim ki, sırayı da gözetmiş olalım.

Öyküye adını veren ‘Hortus’ bir ağacın adı aslında. Hortus ağacı. Bir parça Palmiye’yi andıran ama pek de bu dünyaya aitmiş gibi durmayan çok farklı ve güzel bir ağaç. (İtiraf ediyoruz internette bu ağacı araştırdık) Çocuklara doğa sevgisini aşılamak adına güzel bir öykü olduğu söylenebilir. Öyküde geçen küçük kahramanların isimlerinin Barış ve Cem olması, ister istemez akıllara Türk müziğinin iki dev ismini getirmekte…

“Neden bu kadar anlayışsızdı bazı insanlar?”

Değişelim mi? Sibel Öz, Parmak Çocuk Yayınevi, Sayfa 54

Ve geldik son öyküye…

‘Benim Adım Tukrok’ küçük okurların keyifle okuyacağını düşündüğümüz, hayal gücü ve maceranın ön planda olduğu bir öykü. Tukrok, bir mısır tarlasında sürdürmekte olduğu sıkıcı hayatından şikâyet etmekte olan bir korkuluktur. Hareket edememesi, hiç arkadaşının olmaması gibi birçok dertten mustariptir. Ta ki işler değişene, hayatına epeyce macera ve dostluk girene kadar!..

“Her korkuluk, insanlar arasında sadece bir çocukla konuşabilirdi. Herhangi bir çocuk olamaz bu, korkuluk dilini bilen, özel bir çocuk olmalıydı.”

Değişelim mi? Sibel Öz, Parmak Çocuk Yayınevi, Sayfa 63

Toparlamak gerekirse, ‘Değişelim mi?’ ait olduğu edebi türden beklenildiği gibi ve bizim de iyi örneklerine çokça aşina olduğumuz o çok kıymetli şeyi ihmal etmiyor ve küçük okurlarına keyifli dakikalar vadederken, bir yandan da altın kıymetinde mesajlar veriyor. Hepsi de birbirinden faydalı ve anlamlı mesajlar.

Nitelikli kitapların çoğaldığı, okunduğu ve üzerine konuşulduğu bir dünya ümidiyle… 

K ü n y e :

Eser Adı: Değişelim mi?

Yazar: Sibel Öz

Resimleyen: Hale Gökalpsezer

Yayınevi: Parmak Çocuk Yayınları

Sayfa Sayısı: 88

Basım Yılı: 2022 Temmuz

Diğer eser incelemelerimiz için lütfen tıklayınız…

27.10.2022 © Novelius Edebiyat

İnceleme: Değişelim mi?” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın