Burcu Ünlü Röportajı

08.04.2022 © Novelius Edebiyat

Yazan: Mehmet BAHÇECİ

Kapanda Bir Hayal” isimli öykü kitabıyla adından sıkça söz ettiren Sevgili Burcu Ünlü ile beraberiz. Burcu’nun edebiyat yolculuğundaki son üç dört yılını gözlemlemiş biri olarak, bir gün bizleri güzel bir kitapla buluşturacağından emindim. Nitekim zaman beni haklı çıkardı. Beklediğime değen o kitap, “Kapanda Bir Hayal” ismiyle, “İthaki Yayınları” tarafından geçtiğimiz yılın sonlarında yayımlandı. Haliyle ilk okuyanlardan biriydim…

Novelius Edebiyat Adına Mehmet Bahçeci:

Sevgili Burcu, Kapanda Bir Hayal, bir hafta gibi kısa bir sürede ikinci baskıyı gördü. Bu ilgiyi bekliyor muydun? İlk kitabının yayımlanmasıyla beraber hayatında neler değişti? 

Burcu Ünlü:

Merhaba Mehmet. Evet, üç gün gibi kısa bir zamanda ikinci baskıyı gördük. Öykülerime güveniyordum fakat bu kadar kısa zamanda bu kadar çok kişiye ulaşacağını düşünmüyordum açıkçası. Bu elbette beni çok mutlu etti fakat hızlı gelişmeler beni her zaman korkutur da. Biraz korktuğumu söylemeden edemeyeceğim o yüzden.:)

Novelius:

Burcu Ünlü’ün içinde “yazmak” ateşi ilk ne zaman tutuştu? Günlük tutmanın yazma kabiliyetini geliştirdiği söylene gelir. Günlük tutmuş muydun hiç?

Burcu Ünlü:

Liseden beri yazıyorum. Evet, epey uzun bir süre günlük tuttum. Hâlâ da saklarım günlüklerimi. Bazen geçmişe dönmek istediğimde açar açar okurum. Günlük tutmanın yazma kabiliyetini geliştirdiğini bana edebiyat hocam da söylemişti. Ben de katkısı olduğunu düşünüyorum. Ama tek başına elbette yeterli değil.

Novelius:

Genelde sancılı bir süreç olarak adlandırılan ilk kitap yayımlatma süreci senin açından nasıldı? Yolun İthaki ile nasıl kesişti?

Burcu Ünlü:

Yazdıklarımı pek paylaşan biri değildim. Sadece bir iki dosta okuturdum. Onlar da artık dergilere gönder bari, diye baskı yapınca öykülerimi edebiyat dergilerine göndermeye başladım. Sevgili editörüm Devrim de dergilerde yer alan öykülerimi okuyunca benimle iletişime geçti. Dosyamı gönderdim ve birkaç ay bekledim. Sonuç: Kapanda Bir Hayal.:)

Novelius:

Kendi cümlelerini ve anlatım tarzını oluşturma yolunda, okuduğun birbirinden değerli yazarlardan hangileri, daha ziyade üzerinde etkiler bırakmıştır? Bu soruya paralel olarak, çağdaşın Türk öykücülerden beğendiğin isimleri bizlerle paylaşır mısın? 

Burcu Ünlü:

Vüs’at O. Bener benim için çok değerli bir isim. Kitaba ismini veren öykümde de kendisinin bir kitabından alıntıya yer verdim. Etkilenmek değil ama örnek aldığım yazarlardan kesinlikle. Elbette Sait Faik, Fakir Baykurt, Tomris Uyar ve canım Leyla Erbil yine severek okuduğum ve büyük saygı duyduğum isimlerden. Korkut Kabapalamut, Sema Kaygusuz, Faruk Duman, Çağla Çinili, Mahir Ünsal Eriş, Cemil Kavukçu isimlerinin metinlerini ilgiyle takip ettiğimi söyleyebilirim.

Novelius:

Kitabında yer verdiğin öykülerinin seçimini hangi kriterleri gözeterek yaptığını merak ediyorum. Bu konuda editörünün yönlendirmesi mi belirleyici oldu yoksa seçki tümüyle senin kararına mı bırakıldı? Kırık Saat dergisinde yayımlanan “Zınar” isimli öykünü ilk kitabında görememek beni şaşırtmıştı. Fakat daha önce okuduğumuz başka öykülerinden kitabına aldıkların var. Neler söylemek istersin?

Burcu Ünlü:

Kırık Saat öykümün yayımlandığı ilk dergi. Her zaman benim için yeri çok özel olacak. O yüzden “Zınar”ın oraya özel kalmasını istedim ve kitapta yer almasını istemedim. Onun dışında diğer öykülerden içime en çok sineni, zihnimdeki kurguyu en iyi şekilde metne yansıtabildiğimi düşünerek seçtim. Editörümün de desteği oldu tabii ki.

“Burcu Ünlü’nün Kırık Saat dergisinde yayımlanan Zınar isimli öyküsünden bir kare…”

Novelius:

Kapanda Bir Hayal’de: anne, baba ve ölüm gibi kavramlara, (çokça dile getiremediğimiz yaralara) dokunduğun öykülerini okuduk. Ya bundan sonrası? Planlanmış bir yol haritan var mı? Edebiyat çalışmalarını belli bir disiplin altında yürütebiliyor musun? Yürütmeli misin, o da ayrı bir konudur gerçi. Bazen bazı şeyleri akışına bırakmak daha iyidir ya… 

Burcu Ünlü:

Hayatımda hiçbir şeyi planlayarak yapmadım. Çokça denedim bunu ama yapamıyorum. Sanırım disiplin altında yürütebildiğim tek şey düzenli okumak.

Novelius:

Belki çoğu okurun öyküyle yoluna devam etmeni ya da bir roman üzerine çalışmanı bekleyeceklerdir, elbette buna bir itirazım olamaz ama bana sorarsan, ben senin deneme türünde de güzel işlere imza atabileceğini düşünmekteyim. Bilemiyorum, bu görüşüme katılır mısın?

Burcu Ünlü:

Ah evet, roman beklediklerini söyleyen çok okuyucu oldu. Diğer taraftan daha çok öykü okumak istediklerini söyleyenler var. Ama denemeyi ilk kez senden duydum.:) Ben öyküden başka bir şey yazamam gibi hissediyorum ama romana da yeşil ışık yakacağım gibi.:) Deneme için daha çok çalışmak gerekir diye düşünüyorum. Bakalım zaman neler gösterecek.

Kitaptan Bir Alıntı:

Anılar ile gerçek arasında gidip gelen aklım, benden zamanımı yaşadığım mekânı, benden beni alıyor. Bazen geçmişe dalıp Eleni’yi düşünüyor onunla konuşuyorum, bazen annemle konuşuyor, evde yanı başında olduğumu hatırlıyorum.

Kapanda Bir Hayal, Sayfa:50, Kırgındın Değil mi Eleni? Öyküsü, İthaki Yayınları, Burcu Ünlü. 

Novelius:

6-7 Eylül Olaylarını akıllarımıza getiren, bence kitaptaki en sağlam öykülerden biri olan “Kırgındın Değil mi Eleni?” isimli öyküne getirmek istiyorum sözü. Yaşımız itibariyle o günlerin gerçeklerini bizzat görmüş, yaşamış değiliz ama ülke tarihimizin yüz karası olaylarından bir tanesi olduğunu söylemek için de illa o dönemi yaşamış olmaya lüzum yok. Bu öykünün zihninde doğuş hikâyesi neydi? Nasıl bir motivasyonla yazmıştın bu öyküyü? Ve bu öykü özelinde sana yansıyan okur geri dönüşleri oluyor mu? 

Burcu Ünlü:

“Kırgındın Değil mi Eleni?” isimli öykümü bir fotoğraftan esinlenerek yazdım. Elbette öncesinde uzun bir araştırma sürecim oldu. Üç belgesel, iki film, üç kitap okudum. Tarayıcıdan o döneme ait haberleri, görüntüleri vs. kurcaladım. Büyük bir hüzünle yazdım. Ve utanarak. Tarihimizin utanç verici olaylarından hiç şüphesiz. Evet, birçok okuyucunun en sevdiği öykülerden olmuş “Kırgındın Değil mi Eleni?”. Güzel dönüşler aldım.

Novelius:

Geniş bir yelpazede okumalar yaptığını bildiğimden, çok beğendiğin ama yeterince ilgi görmediğini düşündüğün yazarlardan ve kitaplardan birkaç tanesini önermeni rica edeceğim. 

Burcu Ünlü:

Korkut Kabapalamut – Hiç Yazılmamış Bir Öykü Kahramanının Trajik ve Sürükleyici Hikâyesi

Abdullah Aren Çelik – Yediler Teknesi

Katilin Devası – Amelie Nothomb

Peter Esterhazy – Basit Bir Hikâye Virgül Yüz Sayfa (Kalbin Yardımcı Fiileri de şahanedir.)

Tahar Ben Jelloun – Yoksullar Hanı (Bunu okuyunca diğer kitaplarını da okumak isteyeceksiniz.)

Tereza Batista – Savaş Yorgunu

Hiç – Hanif Kureishi

Novelius:

Yazmak azim ve kararlılığında olan arkadaşlara ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersin? 

Burcu Ünlü:

Eğer gerçekten yazmak istiyorlarsa elbette hiç vazgeçmemelerini ve bol bol okumalarını tavsiye edebilirim şimdilik.:)

Novelius:

Sevgili Burcu, yolun açık olsun demiyorum zira gördüğüm kadarıyla önünde bol şeritli bir otoban, altında da son model bir Ferrari uzanıyor. Artık hangi şeritten hız sınırını aşarsın, o da sana kalmış. Dilerim, kıymeti bilinen kitaplar yazmaya ve çokça üretmeye devam edersin. Novelius Edebiyat’da seninle söyleşmek ayrıcalığını bana verdiğin için de ayrıca minnettarım. Son olarak okurlarına seslenmek istediğin bir husus varsa söz senin. 

Burcu Ünlü:

Çok teşekkür ederim Mehmet, benzetmen beni gülümsetti. Kapanda Bir Hayal’e zaman ayıran, beğenen beğenmeyen herkese çok teşekkür ederim. Özellikle ekmeğin fiyatı bile bu kadar artmışken kitaba para vermek sanırım artık lüks bir durum oldu. Ya da bolca fedakarlık isteyen bir durum. O yüzden bu fedakarlıkta bulunan herkesi sevgimle kucaklıyorum.

08.04.2022 © Novelius Edebiyat

Burcu Ünlü Röportajı” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın