selda uygur

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm: 5 Selda Uygur

25.12.2022 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

NOVELİUS EDEBİYAT Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 5: Doç.Dr. Selda Uygur

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Dag Solstad’ın On Birinci Roman On Sekizinci Kitap (Yapı Kredi Yayınları)

Phillip Cole’nin Kötülük Miti (İş Bankası Kültür Yayınları)

Panait Istrati Mihail (İş Bankası Kültür Yayınları)

Leonardo  Padura Hayatımın Romanı (Bilgi Yayınları)

İhsan Oktay Anar Tiamat (Everest Yayınları)

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Büyük ölçüde akademik çalışmaların hak ettiği ilgiyi görmediğini düşünüyorum. Edebi metinler arasında Aylin Balboa’nın Bu Hikâye Senden Uzun Osman (İletişim Yayınları) ve Ömür İklim Demir‘in Mutedil Dalgalı (Yapı Kredi Yayınları) kitaplarını sayabilirim.

selda uygur

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini işgal eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Ödüller yalnızca 2022 yılında tartışılmadı. Uzun zamandır tartışılıyor. Ödüllü bir yazar olarak şunu söyleyebilirim. Ödül, bir sanatçıya ivme kazandıran bir etkiye sahip. Tartışmaların çoğu ödüllerdeki seçim üzerine oluyor. Bu da doğrudan ödülü verenleri yahut jüriyi bağlayan bir durum. Ben ödül tartışmalarının odağında kişisel ilişkiler, kayırma gibi dinamiklerden daha çok sanatın öznelliğiyle ilgili bir tutum olduğunu düşünüyorum. Ödüllerin her şeye rağmen sanatçıların özgüven kazanması adına anlamlı olduğunu söylemek gerekiyor.

Soru 4:

2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendikleriniz hangileriydi?

Cevap 4:

Ömür İklim Demir, Mutedil Dalgalı, (Yapı Kredi Yayınları)

Soru 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 Yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması, yayınevi-yazar-okur üçgeninin dışındaki sebeplere bağlı olarak şekillenebilir. Ekonomik koşulların yayınevlerine daha çok kitap yayımlayabilmek ve daha ucuz kitap sunabilmek gibi imkânları tanıması gerekiyor. Bence yazın dünyasının ilk ve en önemli sorunu budur. Yanı sıra yayınevlerinin nitelikli eser seçme konusunda dirençli olması gerekiyor. Yayınevlerinin bazı tercihleri edebiyatımızın seyrini de belirliyor. Bu açıdan baktığımızda edebiyat tarihi açısından sorumlulukları da var. Yazar ve okur perspektifi yukarıda saydığım nedenlerle ilişkili. Yayınevinin okura sunduğu yazar ve metin okurun gelişimini ve sanata, edebiyata bakışını doğrudan etkiliyor.

DOÇ.DR. SELDA UYGUR‘un Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

25.12.2022 © Novelius Edebiyat

Bir Cevap Yazın