24.12.2022 © Novelius Edebiyat
Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ
Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...
2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 4: Necla Akdeniz
Soru 1:
2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?
Cevap 1:
Sorunuzu, 2022 yılında okuduğum kitaplardan beğendiklerim olarak yanıtlamak istiyorum. Bu yılın başında tanıştığım ve okur okumaz diline, sözcüklerine ve düş gücüne hayran olduğum, Anna Kavan ve onun müthiş romanı ‘Buz’ ilk aklıma gelen. Buz, gökyüzünü değil yeraltını, güneşi değil ayı, aydınlığı değil karanlığı, sıcağı değil soğuğu, yağmuru değil karı anlatır. Kitonyen dünyaların, kaotik olayların kaygan ve kırılgan yazarıdır Anna Kavan. Yaşamı da en az romanları kadar ilgi çekicidir.
Okuyup çarpıldığım ikinci yazar, Jenny Erpenbeck’dir. Onun ‘Gidiyor, Gitti, Gitmiş’ isimli mültecileri konu alan romanını okuduğumda hissettiklerim acı, hüzün ve utanç oldu. Hep söylenegeldiği üzere, romanlar bir görüşü, bir düşünceyi savlayan ya da bilgi veren, fikir beyan eden metinler olmamalı, sadece göstermeli, asla savunmamalı, tarzındaki eleştirilere aldırış etmeden yazıyor Jenny Erpenbeck. İyi de yapıyor.
Son olarak Banu Özyürek’den bahsetmek isterim. Bu yıl okuduğum öykü kitapları içinde beni en fazla heyecanlandıran ‘Poz’ oldu. Dili, kurgusu, üslubu etkileyici ve bir o kadar da özgün bir öykücü Banu Özyürek. Övülüp yere göğe sığdırılamayan öykücülerden çok daha iyi yazıyor. Benim için müthiş bir kazanç oldu ‘Poz’.
Soru 2:
2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?
Cevap 2:
Bu sorunuzu da geriye dönerek yanıtlayacağım. Bence 2022 yılında da hak ettiği ilgiyi göremeyen iki yazardan bahsetmek istiyorum. İkisi de Yüz Kitap’tan çıktı. Yüz Kitap iyi eserler basıyor, tebrik ediyorum. Birincisi Claire Vaye Watkins’in ‘Nevada’ isimli öykü kitabı, ikincisi Carys Davies’in ‘Kuytu’su. Claire Vaye Watkins genç bir yazar. Doğup büyüdüğü Nevada’yı konu etmiş uzun öykülerine. Vahşi Batıyı, çölün yalnızlığını, hayalet kasabaları, oraların yitik insanlarını, kaybolan turistlerini, çöldeki randevuevini yalın ama etkileyici bir dille hikâye etmiş. Carys Davies’in ‘Kuytu’ isimli öykü kitabı ise okuyucuyu şok eden sürpriz sonlarla dolu. Yine yalın bir dil ama sarsıcı imgeler, metaforlar var içinde. İnsanın, ailenin ve toplumun kuytularında gezinen okunası bir kitap ‘Kuytu’

Soru 3:
2022 Yılında, edebiyat gündemini işgal eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?
Cevap 3:
Her yıl olduğu gibi bu yıl da şaibelerle dolu Edebiyat Ödülleri. Nedense ödül kazanan eserlerin çoğu bilindik yayınevlerinden çıkıyor. Ayrıca bir türlü aklım almıyor, onca kitabı iki ay gibi bir sürede nasıl okuyup değerlendiriyor jüri üyeleri? Gerekli olup olmadığına gelince, hakkaniyetli bir seçim olursa elbette gerekli. Örnek verecek olursam, bu yıl Sait Faik Öykü Ödülü‘nü kazanan Kâmil Erdem’in ‘Yok Yolcu’ isimli öykü kitabıdır. Yaşama dair incelikli gözlemlerin, kimselerde olmayan duyarlılığın adıdır Kâmil Erdem. ‘Yok Yolcu’ bu ödülü sonuna kadar hak eden bir eserdir.
Soru 4:
2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi?
Cevap 4:
Kâmil Erdem, O sonbahar, O Kış (Parşömen Edebiyat)
Banu Özyürek, Bu Senin Çiçeğin (Poz, Everest)
Claire Vaye Watkins, Keşke Burada Olsaydın (Nevada, Yüz Kitap)
Soru 5:
Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 Yılından beklentileriniz nelerdir?
Cevap 5:
2022 yılı, yaşanan krizlerle her alanı olduğu gibi yayıncılık sektörünü de vurdu. Kâğıt fiyatları, basım ve dağıtım maliyetleri inanılmaz arttı. Dolayısıyla yayınevleri yeni, nitelikli eserleri bırakıp satış garantili popüler kitaplar basmaya yöneldi. Bir yazar olarak bu çıkmaza çare olabileceğimi düşünmüyorum ama kendimce bir derdi olan özgün romanlar, öyküler yazmaya ve okumaya devam ediyorum.
Yazar NECLA AKDENİZ‘in Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…
Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…
24.12.2022 © Novelius Edebiyat
Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.