pınar öz

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 27: Pınar Öz

30.01.2023 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm 27: PINAR ÖZ

NOVELİUS EDEBİYAT Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Türkçe Eseler:

Boş Zamanlar, Cemil Kavukçu, Can Yayınları, Öykü

Buraya Kısıldık Sanırım, Aslı Akarsakarya, Yapı Kredi Yayınları, Öykü

Zamansız, Latife Tekin, Can Yayınları, Roman

Çeviri Eserler:

Sessiz Çığlık, Kenzaburo Oe, Can Yayınları, Roman

Shuggie Bain, Douglas Stuart, Can Yayınları, Roman

On Birinci Roman On Sekizinci Kitap, Dag Solstad, Yapı Kredi Yayınları, Roman

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Okumak ve yazmanın kişiye özel olduğu kanısındayım. Her yayınlanan kitap da mutlaka bir miktar da olsa okura ulaşır. Edebi değeri yüksek iyi kitapların okurları tüm dünyada çok sınırlı. Yukarında bahsettiğim eserlerin daha çok okunmasını isterim.

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Ödül her dal da olduğu gibi ebediyat alanında da olmalıdır. Yeni yazanlar için motivasyon yaratır. Ancak ödül almak o alanın en iyisi, en başarılısı olduğu anlamına gelmez. Edebiyat ödüllerini de bugün siyasi ve ekonomik koşullar etkilemektedir. Özellikle taraflı ve niteliksiz jüri üyeleri gittikçe artmaktadır. Tolstoy, defalarca Nobel Edebiyat Ödülü’ne başvurmuştur. Ama o dönemin koşullarında bir türlü bu ödüle layık görülmemiştir. Bugün Tolstoy dünya edebiyatının yapı taşlarının en güçlüsüdür. Dolayısıyla ödüller olmalı ama bunların muhteşem edebi ürünler ve yazarlar olduğu düşünülmemelidir.

Soru 4:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 4:

Ekonomik krizden dolayı yayıncılar, çok satan kitapları basarak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Nitelikli edebiyat okuyucusu çok sınırlı. Öncelikle bunu artırmak gerekli. “Kitap Kulüp” lerinin çalışmalarını bu açıdan sevindirici buluyorum.

PINAR ÖZ‘ün Sitemizde Yayımlanan Yazıları İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

30.01.2023 © Novelius Edebiyat

Bir Cevap Yazın