emre bozkuş

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 26: Emre Bozkuş

28.01.2023 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

NOVELİUS EDEBİYAT Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm 26: Emre BOZKUŞ

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Selda Uygur’un Bilgi Yayınevi bünyesinde yayımlanan kitabı Babalar ve Kızları en beğendiğim yerli eser oldu. Böylesine derin psikanalizin bu denli yoğun duygular ve samimiyetle sunulması takdire şayan.

Seran Demiral’ın Eksik Parça Yayınları tarafından yayımlanan Sanal Kent adlı bilimkurgu romanını da beğendim. Ekokurgu (Ekolojik Kurgu) türünde nadide bir eser ve şahane.

Jean-Baptiste Del Amo’nun Hayvan Hükümranlığı adlı eseri de şahaneydi, Can Yayınları’nın bu kitabı yayımlaması çok doğru bir karardı.

İthaki Yayınları tarafından yayımlanan Tüm Panayırların Heyulası isimli seçki de şahaneydi.

Ayrıca Annie Ernaux’nun yine Can Yayınları tarafından yayımlanan kitapları da oldukça beğendiğim eserler oldu. Nobel kazanmasına zerre şaşırmadım.

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Flann O’Brien’ın Everest Yayınları‘nca yayımlanan “Fakirlik Edebiyatı” adlı eseri henüz yeni sayılır ama yine de yeterli ilgili görmedi kanımca.

Aynı şekilde, Can Yayınları etiketiyle yayımlanan, Pilar Quintana’nın Köpek adlı eseri de beklediğim ilgiyi görmedi.

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Bir başarının taltif edilmesi elbette her alanda olan bir mesele. Ancak insanın olduğu her yerde bozulma da normal. Haliyle ödüllerin sahiplerine ulaşması noktasında daima belirsiz durumlar ortaya çıkıyor. Belirsizlikten kasıt elbette haksızlık. Hal böyle olunca ödüllerin gerekliliği bence de sorgulanmalı. Ki artık eskisi kadar önemli görülmemelerinin sebebi de bu diye düşünüyorum. Dolayısıyla ödüller var olabilir ama gerekli oldukları kanısında değilim. Bir ölçüt niteliği yahut vasfı taşımıyorlar zira.

Soru 4:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 4:

2023 yılı ne yazık ki zor geçeceğe benziyor. Kur hareketleri, artan giderler ve bunun yayıncılık sektörüne olan etkilerini düşününce böyle bir beklenti de hayli yerinde. Kitaplar durmadan zamlandıkça okurun talebi azalacak gibi görünüyor ve bu da sektörü iyiden iyiye zorlayacak. Çalışanların iş kaybetmesi, birçok yayınevinin kapanması gibi olumsuz haberleri daha sık duyacağız maalesef. Böyle düşününce nitelikli bir edebiyat ortamı beklemek ya da ummak pek bana göre değil diyebilirim. Ekonomik buhran çözülmedikçe de zor.

Yazar EMRE BOZKUŞ‘un eserlerine göz atmak için Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

28.01.2023 © Novelius Edebiyat

Bir Cevap Yazın