26.01.2023 © Novelius Edebiyat
Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ
2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –
Bölüm 25: Demet EKER
Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...
Soru 1:
2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?
Cevap 1:
2022 yılı özellikle beklediğim yazarların kitaplarının çıkması açısından benim için değerli bir yıldı. Öykücülüğümüz ve romancılığımız açısından verimli bir yıl olduğunu düşünüyorum. Deniz Eldam’ın Bunu Kimseye Anlatma, Zerrin Saral’ın Küçük Kırık Çizgiler, Hüseyin Kılıç’ın Şimdi Karşıya Geçebilirsiniz, Üzeyir Karahasanoğlu’nun Geçmişi Beklemek, Recep Kayalı’nın Bilinen Tüm Zamanlar, Polat Özlüoğlu’nun Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar adlı öykü kitaplarını severek okudum. Hem kurgu hem de dil yönünden hepsi son derece doyurucuydu.
Ayça Güçlüten’in Gönül Tufan romanını karakter tasarımı ve anti kahraman yaratmadaki başarısı nedeniyle çok keyif alarak okudum. Adnan Gerger’in Tavhane Çocukları, Ercan Y. Yılmaz’ın Altı Üstü İstanbul, Cem Kalender’in Çürüme adlı romanları da çok beğenerek okuduğum eserlerdi.
Yabancı yazarlardan Jean-Baptiste Del Amo’nun Hayvan Hükümranlığı çok çarpıcıydı. Tabii ki Annie Ernaux kitaplarından Boş Dolaplar’ı anmadan geçemem. Judith Hermann’ın Yaz Evi, Daha Sonra adlı öykü kitabı da benim açımdan unutulmazlar arasında yerini aldı.
Soru 2:
2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?
Cevap 2:
Hasibe Özdemir, ilgiyle okuduğum yazarlardan. Balık Ölecek isimli eseri 2022’de Monokl Yayınları‘ndan çıktı. İlgi görmesini ve daha çok okunmasını diliyorum. Yine 2022’de Yasemin Onat’ın Epona Kitap‘dan çıkan Nihayetinde Dönülen Yerler adlı kitabının da yeterli ilgiyi görmesini isterim.

Soru 3:
2022 yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?
Cevap 3:
Edebiyat ödülleri her zaman düzenleniyor, gerekliliği elbette tartışılabilir. Bu konuda farklı yaklaşımlar da ortaya konabilir. Ben katılanlara da katılmayanlara da saygı duyuyorum. Belli tek tipleşmelerin önüne geçen ve farklı isimlerin sesini duyuran ödülleri kıymetli buluyorum.Ödüllerin dağıtımındaki adalet belki sorgulanabilir. Gerçekten nitelikli eserlerin ödül almasında hiçbir sakınca da görmüyorum. Ancak ödül alamayan eserler değersiz addedilmemeli. Zaman, her kitabı ya da yazarı olması gereken yere koyacaktır.
Soru 4:
2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi?
Cevap 4:
2022 öykü açısından çok verimli bir yıldı ve harika kitaplar okudum. Çok sayıda öykü kitabı okuduğumu söylemeliyim. İlk üç deyince diğerlerine haksızlık etmişim gibi hissediyorum. Yukarıda adını anmadığım yazarlara haksızlık olmaması bakımından Metin Nart’ın İthaki Yayınları‘ndan çıkan “Zellenbur’un Sıradan Bir Gün”ü, Duran Emre Kanacı’nın Epona Kitap‘dan çıkan “Yapı ve Yasa“sı, Samanta Schweblin’in Can Yayınları‘ndan çıkan “Yedi Boş Ev”ini ilk sorudaki cevabıma ekleyebilirim.
Soru 5:
Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?
Cevap 5:
2022 yayıncılık açısından zor bir seneydi. Pek çok derginin kapatıldığını ve yayınevlerinin yeni kitaplar çıkarmaktan imtina ettiğini gördük. Büyük dergiler okurlarından destek istediler ve direnmeye çalıştılar. Bu zorluk bitmiş de değil. Edebiyatımızın geleceği bakımından yayınevlerinin sıkıntılarının 2023’te bitmesini diliyorum. Sosyal medyadaki edebi tartışmalara da tanıklık ettik kimi zaman. Tartışmaların yapılması edebi zenginlik açısından ve fikirlerin ortaya konması bakımından çok değerli fakat kişisel düzleme indirgenmeden, metin temelli yapıldığında amaca ulaşılmış olacağına inanıyorum.
Edebi türlerde teknik konusu önemli ve üzerinde konuşulması gerekiyor. Fakat tekniği önemserken edebiyatın dile getirme, söyleme, anlatma, çağrışım alanı açma gibi özelliklerinin unutulmaması gerektiğini düşünüyorum ve yeni yılda tüm yönleriyle okurunu bulan eserler çıkmasını umuyorum. Ekonomik iyileşmeyle okurların daha fazla kitaba ulaşacağı, edebiyatımız için güzel bir sene olsun.
Yazar DEMET EKER‘in Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…
Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…
26.01.2023 © Novelius Edebiyat
“2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 25: Demet Eker” üzerine bir yorum