emre siyahoğlu

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 19: Emre Siyahoğlu

17.01.2023 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

NOVELİUS EDEBİYAT Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm 19: Emre Siyahoğlu

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Bu yılı daha ziyade 2020-2021 döneminden kalan kitapları okuyarak geçirdim ve 2022 yılında yayınlanan pek çok kitabı satın almama rağmen bu kitapların çoğunu okuma fırsatı bulamadım. Ancak az da olsa 2022 yılı içerisinde yayınlanan ve beğeniyle okuduğum birkaç kitabı örnek vermek isterim; Ayla Türksoy’un Nika Yayınevi etiketli yeni öykü kitabı “Yıldız Salıncağı” aklımda kalan karakterleri ve güçlü anlatımı ile beğeniyle okuduğum bir öykü kitabı oldu. Onun dışında yıllardır ismini duyup okuma fırsatı bulamadığım Aslı Tohumcu’nun İletişim Yayınları etiketli yeni romanı Cevizin Şarkısı ve Özlem Anar’ın Everest Yayınları etiketli yeni romanı Pisi Pisineyi çıkar çıkmaz okuma imkanı buldum ve her iki kitabı da bir solukta bitirdim diyebilirim. Cevizin Şarkısı, kısa ve öz anlatımına başarılı bir olay örgüsünü sığdırması, Pisi Pisine de hayatta kedice bakmayı güzel bir şekilde sağladığı için iki kitap da hep beğeniyle anacağım iki roman olarak kalacak diye düşünüyorum.

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Firdevs Ev’in İthaki Yayınları etiketli ilk öykü kitabı Tavana Bak Yıl içinde beğeniyle okuduğum bir diğer 2022 tarihli öykü kitabıydı. Aslında İthaki Yayınları’nın sadık bir okur kitlesi olmasına rağmen nedense yıl içinde çıkan öykü kitapları arasında daha az duyuldu. Ama ben okurların bu kitabı da ilerleyen zamanlarda keşfedeceğine inanıyorum.

emre siyahoğlu

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Açıkçası ben burada edebiyatı sürekli takip etmeyen günümüz okurunun kitap seçme kriterlerinin çoğunlukla ödül almış kitaplar üzerinden şekillendiğini görmekteyim. Bunun bir göstergesi zaten herhangi bir ödül alan bir kitabın hemen ilk baskısının tükenip ikinci baskıya gitmesi şeklinde oluyor. Ondan dolayı ben yıl içinde beğendiğim kitapların çeşitli ödüllerin uzun listelerine bile girmesini o ödülün haberine denk gelen bir okurun o kitaplardan birini ya da birilerini merak edip, okuyup yeni bir yazar tanımasını umut ederek mutlulukla karşılıyorum.

Soru 4:

2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi?

Cevap 4:

Onat Bahadır’ın İthaki Yayınları etiketli yeni öykü kitabı Okuma Odasındaki “Metro” öyküsündeki distopik evren, İlay Bilgili’nin Leyla, Mektubum Eline Ulaştı mı? isimli ikinci öykü kitabındaki “Unutulmuş Bir Gün ve Diğer Günler” ile Pembe Akgün’ün NotaBene Yayınları etiketli ilk öykü kitabı Mona İristeki “Ev Müzayedesi”ndeki geçmiş ile bugünü kısa ancak birikimli satırlarda birleştirebilen iki anlatım, bu sene unutamadığım öyküler arasındaydı.

Soru 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 5:

Öncelikle okurlarımız geçmiş dönemlerde yayınlanmış kitapları tabii ki göz ardı etmemeli, ancak okuma listelerine en azından günümüzde okurlarla buluşan birkaç yeni kitabı da alabilmeli. Açıkçası bu konuda yayınevlerinde veya yazarlarda herhangi bir eksiklik göremiyorum. Çünkü her hafta hem İstanbul’da hem de ülkenin dört bir yanında günümüzün başarılı yazarların söyleşileri ve imza günleri oluyor. Yayınevleri de tabii ki bu söyleşi ve imza günlerine gereken desteği veriyor, sayfalarında paylaşıyor. Bu bağlamda bu sene beğeniyle okuduğum pek çok kitabı çeşitli söyleşi ve imza günleri vesilesiyle imzalatma imkanı da buldum. Burada görev artık okurlarımızda, çünkü hafta sonu girdikleri herhangi bir kitapçıda ya da çeşitli şehirlerde olan kitap fuarlarındaki imza günlerine gelip yeni yazarları tanıma imkanları çok yüksek. Özetle daha nitelikli bir edebiyat ortamını sağlayabilmek okurlarımızın bu konudaki göstereceği özveride bitiyor.

EMRE SİYAHOĞLU‘nun Yazıları İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

17.01.2023 © Novelius Edebiyat

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 19: Emre Siyahoğlu” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın