15.01.2023 © Novelius Edebiyat
Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ
Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...
Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...
2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –
Bölüm 18: Gülden Girgin
Soru 1:
2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?
Cevap 1:
2022 yılında bende iz bırakan çok güzel kitaplar okudum. Yerli yazarlarımızdan örnek verecek olursam; Menekşe Toprak – Dejavu, Türkan Elçi – Mavi Karga, Burcu Ünlü – Kapanda Bir Hayal, Mehmet Berk Yaltırık – Karanlığın Şahidesi ve Güray Süngü – Büyük Irmaklardan Bile en favorilerim diyebilirim.
Yabancı yazarlarımızdan ise; Vénus Khoury-Ghata – Marina Tsvetayeva ya da Alabuga’da Ölmek, Douglas Stuart – Shuggie Bain, Mario Vargas Llosa – Kadetral’de Sohbet, Samanta Schweblin – Yedi Boş Ev, Herman Koch – Hendek ve Maggie O’Farrell – Hamnet en unutulmazlardan
Soru 2:
2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?
Cevap 2:
Butik yayınevlerini yakından takip edip, neredeyse çıkan her kitaplarını alıp okumaya çalışıyorum. Rebecca Solnit benim bu sene tanıştığım bir yazar. Siren Yayınları ve Minotor Kitap bu sene yazarın eserleriyle tekrar buluşturdu bizi. Yokluğumdan Aklımda Kalanlar, Kaybolma Kılavuzu ve Tüm Soruların Anası bence hak ettiği ilgiyi göremedi ve yeni çıkan birçok kitabın arasında okurun gözünden kaçtı. Güçlü kadınların sesi olduğunu düşündüğüm yazarın kalemiyle herkesin tanışmasını diliyorum.

Soru 3:
2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?
Cevap 3:
Yazarın eserlerinde edebi anlamda yeterlilik mi aranıyor yoksa politik meseleler mi dikkate alınıyor? İşte bunun bilinmezliği yüzünden bu konu her zaman tartışılacak. Bana göre verilen ödüllerde edebi anlamda da politik anlamda da mesajlar var. Bu yüzden edebiyat ödüllerinin “birini” çok iyi yazar yaptığını düşünmüyorum. Bir kitabı sırf ödül almış diye, ilgimi çekmediği hâlde okumam. Benim kalbimde ödül almamış ama en büyük ödülü hak eden çok yazar var.
Soru 4:
2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi?
Cevap 4:
Öykü okumak benim için çok başka. Aldığım keyfi kelimelerle ifade etmem çok zor. Bu yıl inanılmaz güzel öyküler okudum. İçlerinden üçünü seçmek çok zor ama deneyeceğim:
- Judith Hermann, Sia Kitap, Yaz Evi, Daha Sonra, Kasırga
- Samanta Schweblin, Can Yayınları, Yedi Boş Ev, Hiç Alakası Yok
- Burcu Ünlü, İthaki Yayınları, Kapanda Bir Hayal, Fazla Parmak Göz Çıkarmaz
Soru 5:
Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?
Cevap 5:
Vallahi en çok yeniden basılmasını beklediğim kitaplara kavuşmayı diliyorum yeni yıldan Nitelikli eserlerin, kültürleri birbirine bağladığını düşünüyorum ben. Dünyanın farklı yerlerinde farklı kültürlerin edebiyatına yönelen insanlar, birbirinden habersiz aynı hisleri ve düşünceleri paylaşabiliyor. Bu da insanı ister istemez birbirine bağlıyor ve empati yeteneğimizi güçlendiriyor. Yayınevlerinin yeni yılda da elbette daha seçici olmasını ve yazarların da bizi yeni eserlere boğmasını diliyorum. Ayrıca nitelikli eserleri daha iyi ayırt edebilmek ve okunduğu zaman verilen mesajları daha iyi kavrayabilmek adına biraz da daha fazla kurgu dışı okumak gerektiğini düşünüyorum. Okurlara tavsiyem de kurgu dışı edebiyattan uzaklarsa 2023 yılında muhakkak listelerine eklemeleri.
Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…
15.01.2023 © Novelius Edebiyat