galip çağ

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 17: Dr. Galip Çağ

14.01.2023 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

NOVELİUS EDEBİYAT Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm 17: Dr.Galip Çağ

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Öncelikle yabancılardan başlamalıyım sanırım. Zira onların sayısı çok daha fazla. Biraz düşününce de Robert P. Waxler, Okumanın Riski: Okumak Kendimizi ve Dünyamızı Anlamamıza Nasıl Yardım Eder? (Epsilon), Francine Prose, Bir Yazar Gibi Okumak (Kıraathane) ve 2021 sonunda çevirilse de E.M. Cioran, Avare Düşünceler derim…

Yerlilere gelince; Nermin Yıldırım, Bavula Sığmayan (Hep Kitap), İhsan Oktay Anar, Tiamat (Everest) ve Hilmi Yavuz, Edebiyatla Felsefe Arasında (Everest)

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Bu çok göreceli bir durum. Çünkü ilginin kriteri çok satmak mı, çok tanınmak mı, çok konuşulmak mı, emin değilim, kimse de değil. Lakin okuduğum kitaplar içerisinde bunu keşke daha çok kişi okusa idi dediğim kitaplar elbette var. Mesela Fuat Sevimay’ın Kapalı Çarşı‘sı (İthaki), Şükran Yiğit’in Bir Kış Yolculuğu, Lee Ki-Ho, Özür Dileriz bunların başında gelir… Ama tek bir tane seçsem sanırım Robert P. Waxler’in Okumanın Riski’ni yazarım.

Dr. Galip ÇAĞ

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Marifet iltifata tabidir. Herkes ödüllendirilmek ister. Her yazar bunu hayal eder. Her ne kadar inkâr etse de. Sorun zaten öyküde değil ödülü veren tekellerde. Herkesin mahallesini kolladığı, kendince cepheleştiği, çeteleştiği, tekelleştiği bir dünyada sanırım ödül güvenilirliğini kaybettik biz. Genellemeye karşı olmakla birlikte çok da haksız bir düşünce değil. Ödülleri reddetmek yerine, bu manada bir temizlik çabasını zorlamak çok daha yerinde olacaktır diye düşünüyorum ben.

Soru 4:

2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi?

Cevap 4:

Ömür İklim Demir, Mutedil Dalgalı, YKY (Adı Dünya Bu Hastalığın)

Bahri Vardarlılar, Öteki Denizin Haritası, İthaki (Her Teklife Açığız)

Aylin Balboa, Bu Hikâye Senden Uzun Osman, İletişim (Barışalım mı Osman?)

Tek tek bir sebep yazmak yerine ortak bir durumu ifade etmek isterim. Öyküde post modernite adına giderek zorlaştırılan bir dil mevhumu var. Kuralsızlık iddiası fazlaca hırpalandığından böyle bir tür öyküde evvela zekâ beklentim çok yüksek. Bu üç yazar ve öykülerini zekice bulduğumu söyleyebilirim.

Soru 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 5:

Aslında bunu birbirinden ayırmak güç. Daha doğrusu yaşanan gerileme ve nitelik düşüklüğüne karşı bir güç birliği şart. Bir ortak hareket planı geliştirilmeli ve bir nevi kamu diplomasisi yürütülmeli. Sektörün her bir parçasının göstermesi gereken fedakârlıklar olduğu çok açık. Okurlar nitelik için mücadele ederken yayınevleri de mevcut ekonomik şartları gözeterek okura ulaşmanın yolunu kollamalı. Salt popüler kültüre bağlı yayın politikasından ticari kaygıları bir miktar öteleyerek daha şeffaf ve seçici bir alana kaymaları bekleniyor, en azından benim tarafımdan. Yazarların da okuyucuya yaklaşması gerekiyor bu aşikar. İletişimi had safhaya çıkarmalıyız. Fuarlardan çok daha yakın platformlar inşa etmeli ve bunun için de dijital dünyayı kullanmalıyız. Yayınevi-Okur-Yazar buluşmalarını belki daha sık ve samimi hale getirebilmek bir direniş ruhunu da inşa edecek…

Yazar GALİP ÇAĞ‘ın Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

14.01.2023 © Novelius Edebiyat

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 17: Dr. Galip Çağ” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın