04.01.2023 © Novelius Edebiyat
Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ
2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –
Bölüm 11: Peren ERCAN
Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...
Soru 1:
2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?
Cevap 1:
Kore Edebiyatından Jang Ryujin’in yazdığı Çalışmanın Hüznü ve Neşesi ve yerli yazarlarımızdan ise Mehmet Berk Yaltırık’ın yazdığı Karanlığın Şahidesi 2022 Yılında beğenimi kazanan eserlerdi.
Soru 2:
2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?
Cevap 2:
Tüm Panayırların Heyulası (Kayıp Rıhtım Kültür, Sanat ve Edebiyat Sitesi Öykü Antolojisi), Gönül (Natsume Soseki), Balina (Cheon Myeong-Kwan).

Soru 3:
2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?
Cevap 3:
Gerekli ya da gereksiz olmasından ziyade, bu tür ödüllerin yazmaya ilgi duyan veya kendini yazmakta bulan insanlar için müthiş bir motivasyon kaynağı olduğunu düşünüyorum. Kendim de bir öykü yarışmasında ikinci olan biri olarak, bu sonucun bu alandaki gidişatımı ne yönde değiştirdiğini çok iyi biliyorum ve motivasyonun önemini unutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Fakat öykü ve roman yarışmalarının değerlendirme süreçlerinin fazla uzun olduğu kanaatindeyim. Bu katılımcılar açısından da bir heyecan/ilham/motivasyon kaybına neden olabiliyor.
Soru 4:
Edebiyat mirası açısından dikkate değer bulduğunuz üç ülkeyi nedenleriyle sıralayabilir misiniz?
Cevap 4:
Japon Edebiyatının kendine has tarzının da etkisiyle dünya edebiyatında eşsiz bir tat olduğunu düşünüyorum. Uzunca bir dönem içine kapalı bir şekilde gelişmiş kültür, hem doğu hem batı algısının yansımaları ve Japoncanın kendine özgü bakış açısıyla okuyanların zihninde çok farklı pencereler açacağını düşünüyorum.
Kore Edebiyatı benzer şekilde Uzak Doğulu geleneklerini kaybetmeyip belki de Japonya’dan daha başarılı bir şekilde Batı’dan aldığı kaynakları kendine uyarlayabilmiş bir kültür ve edebiyat. Dolayısıyla Kore edebiyatı okurken hem kendinizi tamamen yabancı hissetmiyor hem de aslında çok uzağında olduğunuz bakış açısını görmüş oluyorsunuz. Bu durum, iki tadı aynı anda zihninizde hissetmenize sebep oluyor.
Türk Edebiyatının da zamanında çok geniş bir coğrafya yayılmış olmasının da etkisiyle kucaklayıcı olduğunu ve merak uyandırdığını düşünüyorum.
Soru 5:
Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?
Cevap 5:
Öncelikle okurların yeni ülke edebiyatları ve yeni yazarlar deneme konusunda daha cesur olmaları gerektiğini düşünüyorum. Böylece yeni yazarlar ve yeni çeviriler de hak ettiklerini alabilir.
Yayınevleri, çevirmen ve yazarlarla iletişim kurma konusunda gerçekten çok yetersiz. İş etiği, e-postalara cevap verme- yazar ve çevirmenlere geri dönme zamanı gibi konularda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Özellikle yazarlara ve çevirmenlere ücret yatırma konusunda üç maymunu oynuyorlar.
Yazarların da risk almaktan çekinmemesi gerektiğini düşünüyorum. Edebiyat yalnızca kategorilere sıkıştırdığımız yazı türlerinden ibaret değil. Özellikle Türk edebiyatının hâlâ realizm ve arabesk hâkimiyeti altında kaldığını, fantastik veya büyülü gerçekçi eserlerine öcü gözüyle baktığını da düşünürsek belki de okurları bu türlere alıştırmanın ilk adımını yazarlar atmalı.
Yazar, Çevirmen ve Editör Peren ERCAN‘ın Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…
Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…
04.01.2023 © Novelius Edebiyat
“2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 11: Peren Ercan” üzerine bir yorum