uğur karabürk

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 10: Uğur Karabürk

03.01.2023 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm: 10 Uğur Karabürk

Soru 1:

2022 Yılında okuduğunuz kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Yabancı yazar olarak Şanghay doğumlu J.G. Ballard’ı kesinlikle söyleyebilirim. Daha öncesinde bu yazardan hiç kitap okumamıştım. 2022 yılının başlarında “Beton Ada” kitabını okudum ve oldukça etkilendim. Kitabında modern insanlık sorunlarını mükemmel bir şekilde anlatmış yazar. Hem konu itibarıyla hem de anlatım şekliyle çok üst düzey bir metin oluşturmuş. Ballard’ın yanı sıra bu yıl okuduğum Mişima’nın Bereket Denizi Dörtlemesi‘ni de çok beğendiğimi söyleyebilirim. Yer yer çok sert konular çok şiirsel bir anlatımla ahenk bulmuş.

Yerli yazarlar arasında Elvan Kaya Aksarı’nın Saatçi İbrahim Efendi Tarihi kitabını ilk sıraya koyabilirim. Vacilando Kitap tarafından yayımlanan bu romanda çok kaliteli bir dil işçiliğiyle hem duygusal hem de atlanmaması gereken meseleler harmanlanmış. Ayrıca kitabın tasarımını da başarılı olmuş.

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Bu soruya David Benatar’ın Doğu Batı Yayınları‘ndan çıkan “İnsanın Çaresizliği” kitabını söyleyebilirim. Güney Afrikalı yazar geçtiğimiz günlerde İstanbul Tüyap Kitap Fuarına katılmıştı. Daha öncesinde      “Keşke Hiç Olmasaydık” kitabını da okuyup beğendiğim için yazarın imza gününe katıldım. Böyle bir yazarın etkinliğinde belki on belki yirmi kişi vardı. Her iki kitabında da dünya nüfusunun hızla artmasına karşı olan sıkıntılar güçlü teorilerle desteklenmiş. Belki de sırf bu yüzden Benatar’ın ülkemizde çok daha fazla okunması gerekiyor.

uğur karabürk

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Edebiyat ödülleri bence her zaman olumlu ve olumsuz eleştiriler alacaktır. Şu yazar-şair neden almadı bu yazar-şair neden aldı gibi polemikler olması da çok doğal. Çünkü edebiyat biraz da kişisel beğenilerden oluşan bir sanat dalıdır. Ben edebiyat ödüllerinin gerekli olduğu kanaatindeyim. Bu ödüllerin çoğu yazar ve şair adına önemli bir reklam görevi görebiliyor. Örneğin Nobel Edebiyat Ödülü alan bir kişi dünyanın en ücra köşelerinden bile duyulabiliyor. Ve bu onun adına oldukça faydalı bir durum olsa gerek.

Soru 4:

2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz öykü kitapları hangileriydi?

Cevap 4:

Laputa Kitap tarafından yayımlanan 13 Kurt Adam Öyküsü keyifle okuduğum bir derlemeydi. Bu öyküler arasında Algernon Blackwood, George MacDonald ve Saki gibi önemli yazarın öyküleri de var. Özellikle korku türü sevenler kaçırmamalıdır.

Yerli yazarlar arasında ise Burak Çapraz’ın Jordan, Endülüs ve Elma Ağacı öykü kitabını belirtebilirim. Edebiyatist Yayınevi tarafından yayımlanan 120 sayfalık bu öykü kitabında “Çocuk ve Majesteleri” öyküsü oldukça etkileyiciydi. 

13 Kurt Adam Öyküsü, 2022 Aralık ayı itibariyle Laputa Kitap etiketiyle raflarda...

Soru 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 5:

Son dönemde ekonomi aslında hem yayınevlerini hem de okuru olumsuz etkilemişe benziyor. Umarım bu ekonomik sıkıntı bir şekilde çözülebilir. Daha nitelikli bir edebiyat ortamı oluşması için biraz çarkları edebiyatın özüne çevirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Peki bu nasıl olabilir? Bazı insanlarımız hemen popüler olan edebiyat eserine yöneliyor ve o eseri beğenmese bile çevresinde oluşturulmuş halkadan çekinerek, objektif olamayıp beğenmiş gibi gözüküyor. Bu basit gibi görülen durum son günlerde benim dikkatimi epey çekmekte ve edebiyatın gelişmesine ket vurduğunu düşünüyorum. Çünkü yazar ve yayıncı da objektif olmayan olumlu yorumları ve eleştirileri sahiplenebiliyor. Ayrıca bu hususta yapıcı eleştiriye her zaman açık olmak gerekir.

Tabii ki 2023 yılında bol bol edebiyat etkinliği bekliyorum. Ve genç (ilk kitap anlamında genç) yazar ve şairlere destek olunup teşvik edilmeli.

Son olarak bu güzel edebiyat soruşturması için Novelius Edebiyat’a teşekkürlerimi sunuyorum.

Yazar UĞUR KARABÜRK‘ün Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

03.01.2023 © Novelius Edebiyat

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 10: Uğur Karabürk” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın