fuat sevimay

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 1: Fuat SEVİMAY

18.12.2022 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

NOVELİUS EDEBİYAT Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm 1: Fuat SEVİMAY

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Bazı mekânlarda okuma atölyeleri yapıyorum ve yaz başı okuduğum Annie Ernaux’yü listeye eklediğimde, katılımcılar, bu kadın da nereden çıktı der mi diye biraz tereddütlüydüm açıkçası. Sonra hikaye Nobel ile pekişince rahatladım. Gerçekten ezber bozan ve tür yaratan, çok sıkı bir kalem.

Arlin Çiçekçi’den okuduğum Beşerbaz’ın Marifetleri, tatlı kurgusu ve ironik diliyle hoşuma gitti. Yeni romanı Servi Nine ve Üç Güzeller’de de (henüz okumadım) aynı çizgiyi sürdürdüğünü tahmin ediyorum.

Bülent Ayyıldız’ın, Epona Kitap‘dan çıkan “Biraz Evhamlı İshak Hoca’nın Karda Gece Yürüyüşü” de sevdiğim romanlar arasında yerini aldı.

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Beste Naz Karaca, genç kuşağın iyi şarilerinden ve son kitabı Alabele oldukça iyi. Özellikle şiir severlerin dikkatinden kaçmamasını dilerim. Bir de Jenny Erpenbeck’in “Bütün Günlerin Akşamı” romanını sevdim. Hem konusu çok ilginç hem de çevirisi çok çok iyi. Her iki eser de daha çok ilgiyi hak ediyor kanımca.

FUAT SEVİMAY
“Fuat SEVİMAY”

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Ben bu soruya yıllardır, ödüllerin olumlu ve olumsuz tarafları olduğu, konuyu neden doğru neden yanlış diye gerekçeleriyle tartışmamız gerektiği yönünde yanıtlar verdim. Ama 2022 yılı itibariyle, hem kişisel yaşadığım hikayeler nedeniyle hem de verilen ödüllerin geneline baktığımda, akışın hem jüri hem de aday tarafında yer alıp olan biteni gözlemlediğimde, ödül kurumundan sıtkımın sıyrıldığını söyleyebilirim. Alana verene hayırlı uğurlu olsun. Bundan böyle bu konuda başka da söyleyeceğim bir şey yok.

Soru 4:

2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi?

Cevap 4:

Öykü üretimi nicelik açısından harika bir noktada. Fakat nitelikte tek tipleşme olduğunu da söylemek gerek. Öte yandan (ve ne yazık ki) özel sebepler nedeniyle öykü başlığını eskisine nazaran çok daha az takip edebiliyorum. Bu nedenle bu soruya çok yetkin bir yanıt veremem. Ama Emre Kanacı (Yapı ve YasaEpona Kitap) ve Metin Nart’ın (Zellenbur’un Sıradan Bir Günüİthaki Yayınları) öykülerini sevdim.

Soru 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 5:

Yıllardır dile getirdiğim bir şey var; edebiyat adına daha sağlıklı değerlendirmeler yapabilmemiz için mevzuyu “Sanat” ve “Sektör” başlıklarına ayırarak konuşmamız gerekir. Sektör kulağa ticari gelse de zorunlu olarak var ve işin o tarafını kendi kalıplarında konuşmak gerek.

Bir yazarın (veya çevirmenin) müdahil olabileceği alan ise işin sanat kısmıdır. Burada niteliğin artması için metni konuşmamız gerek. Karakterleri, dili, kurguyu, mekânı. Sonra metnin topluma nereden dokunduğunu, dünyaya nereden baktığını ve sair. Biz bunları çok az konuşup, sektöre dair bir dolu şeyin kuyruğuna takılıyoruz. Bu açıdan okur-yazar buluşmalarını, kitap kulüplerini çok önemsiyorum. Bunların alanının genişlemesi gerek. Yoksa kitap fiyatıydı, pohpoh ödülleriydi, edebiyat goygoyuydu sürüp gidecek. Biz metne, romanların öykülerin niteliğine bakalım. En büyük beklentim bu.

Yazar ve Çevirmen Fuat SEVİMAY‘ın Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

18.12.2022 © Novelius Edebiyat

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 1: Fuat SEVİMAY” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın