butimar kuşu

Makale: Butimar Kuşu, Sude Yenin

17.05.2023 © Novelius Edebiyat

Yazar: Sude YENİN

DENİZE MEFTUN OLAN BİR KUŞ: BUTİMAR KUŞU

Sude Yenin’in kaleminden…

novelius edebiyat Biz insanlar doğamız gereği bağlanmaya; koşulsuz şartsız sevmeye, sevilmeye âşığız. Hatta bazılarımızda bu ihtiyaç o kadar fazla ki, ‘bağlılık’ adı altında bu hislere kolayca teslim olabiliyoruz. Bu satırları yazarken aklıma Can Yücel’in, ‘’Bağlanmayacaksın’’ adlı şiiri geldi. Şiirin bütün mısraları, dizeleri benim için bambaşka; lâkin şu sözü her şeyin özeti gibi aslında, ‘’Çok sevmezsen, çok acımazsın.’’ Her şeyin aşırısı zarar gerçekten de. Kalbe, ömre, hayata… Benliğine bunu anlatsan ne yazar? Bağlanan bağlanmış bir kere, geri döner mi sence? Cevap yeterince açık; tabii ki hayır. İnsan bazen, yanlış olduğunu bile bile doğru olan şeyleri görmez; görmek istemez. Hislerle hareket edince, kalp de aynı ölçüde bunu kabullenmek istemez. Bilir, duyar ama susturur kendini. Bu durum, diğer canlılarda da görülebilir. Misal; Butimar kuşu.

Butimar kuşu, hem birçok söylenceye sahip hem de mitolojik öyküsü olan bir kuş türüdür. Pers mitolojisine özgü, efsanevî bir kuştur. Bu kuşun en dikkat çekici özelliği ise; tatlı su değil de, deniz suyu içmesidir. Buna rağmen, deniz suyunu içmemektedir. Çünkü, deniz suyunun bitmesinden korkuyordur; halk arasında bilinen nedeni de budur. Her ne kadar bu efsane, insanlar tarafından yıllarca konuşulsa da, diğer söylenceler gibi farklı anlamlar kazanmış ve dilden dile de öyle yayılmıştır. Yazmak istediğim yazımda, bu kuşu konu olarak seçme nedenim; insanların, hayatta istedikleri şeyler için çabuk vazgeçmesi ve Butimar kuşunun, buna tezat bir örnek olması idi. Butimar kuşu cesurdu, gözü pekti ve denize tutkundu. İnsanlar bunun tam tersi bir şekilde, istedikleri şey için çaba bile göstermeden, hemen o şeye ulaşmak isterler. İşte bu da, bir dönüm noktası arz ediyor aslında.

sude yenin

Butimar kuşunun hikâyesine geri dönersek; bu kuş zaten denize meftun olduğu için, denizi ve denize yakın yerleri mesken edinmiştir. Denizi, uzun uzun seyrederek vaktini değerlendirmiştir. Tıpkı, sevgilisini seyre dalıp, ona şiirler yazan âşıklar gibi. Burada şiir deniz ise, şüphesiz ki şair de Butimar kuşu olur. Eğer denize olan aşkını kaleme alabilseydi, eminim ki şiirlere sığmaz, satırlardan taşardı. Öyle bir doluluk, öyle bir taşkınlık hissi… Bundandır ki, tatlı su içmeyi bile reddetmiş bir kuştur kendisi. Aşkına sadık bir sevgili misalidir, denize olan hayranlığı. Muhtaçtır o suya, fakat korkusu daha ağır basmaktadır. Bittabi, daha fazla dayanamaz buna ve ölür. O su hem ona nefes verdi, hem de nefesini kesti. O su, Butimar kuşunun kurtuluşuydu; yaşama tutunma sebebiydi belki de. Sessizce izledi bu kuş, sabırla bekledi. Sonunda da, tüketmesi gereken şey onu tüketti; tüketen değil, tükenen oldu. Butimar kuşu hakkında söylenen bazı rivayetler de, çok yüksekten uçan bir kuş olduğu yönünde. Ancak, bu kuş üç duruma maruz kalınca uçamaz; kar yağınca, âşık olunca ve müzik sesi duyduğu zaman.

Butimar kuşu, denize olan vuslatına rağmen direndi; mağrur bir çiçek gibi, boynu büküktü denize olan aşkına karşı. İnsan bazen bir yelkenli olup, sonu olmayan o maviliğe demir atmak istiyor. Butimar kuşu da, denizin uçsuz bucaksız oluşuna sevdalıydı belki de. Huzur veren o mavilikte, limana demir atmak isteyen bir gemi olmayı da dilemiş olabilir. Ne olursa olsun, ihtiyaç duyduğu şey için hiç vazgeçmemiş; ölmeyi göze alıp, uğruna denizin o güzelliğini izlemeyi göze almış. İnsanlarda karşılıksız aşka da bağlanabilir bu durum, emek vermeden hazırcı olmaya da. Biz de ne eksik ise, ona göre bir cevap bulabiliriz bu kuşun hikâyesinin bize yüklediği anlama. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, hiçbir insan için kendimizi feda etmemeliyiz. Gerektiği kadar değer vermeli, elimizden ne geliyorsa ona göre yapmalıyız. Aşk, aile, insan ilişkileri… Butimar kuşunun hikâyesinde aslında bütün bu ögeler gizli, anlamlar ise ipucu timsali.

Yazar Hakkında:

sude yenin

Sude Yenin, yirmi üç yaşında genç bir yazar. Lise yıllarından bu yana edebiyatla haşır neşir. Öykü ve denemeleri, e dergi, dergi ve bazı edebiyat sitelerinde yer buldu. Gazi Ünivertesi’nden mezun. Sitemizde yer bulan diğer çalışmaları: Deneme türünde Nühüfte ve öykü türünde de Gizli Geçit‘tir.

17.05.2023 © Novelius Edebiyat

Bir Cevap Yazın