Kopuk Yazar: Sine Ergün 🇹🇷 Can Yayınları - 78 Sayfa![]()
Başka bir şey, diye düşündü. Bir boşluğun içinde, yapış yapış bir boşluğun içinde hareket eder gibi. Ne zamandır. Amaçsız. Kopuk.
“Gözünü açtı. Yatakta doğruldu. Kalktı. Odadan çıktı, basamakları indi. Yemek masası üstünde tabaklar, içinde yemek artıkları ile dün geceki gibi duruyordu. Tek ses yoktu. Salonu dolaştı. Koridoru geçti. Geri döndü…”
Kısa kısa ve birbirleri ardı sıra ip gibi dizilen cümleler. Belli bir ahenkle kitap boyunca akıp gidiyorlar. Bu tarz metinleri okumayı severim. Zaman zaman bu tip metinlere kayar ilgim.
Öykü kitaplarıyla tanıdığmız Yazar Sine Ergün’ün son çalışması Can Yayınları’ndan çıkan ‘KOPUK’ oldu. 2021 Yılı son çeyreğinde okurla buluşan eser, yazarın ilk romanı olma konumunda. Hacim olarak ince fakat anlatım olarak yoğun ve belki bir parça yorucu bir eser olarak öne çıkıyor Kopuk. Bu anlamda zor bir metinle karşı karşıya olduğumuz söylenebilir. Öyle ki, önümüzde bir perde ya da sis bulutu var da, sanki baktığımız her şey flu gibi. Açıkçası ben kitap boyunca bu duygu ile ilerlediğimi itiraf etmeliyim. Acaba rüya mı yoksa gerçek miydi, acaba mevzu şuraya mı yoksa buraya mı bağlanacaktı derken de kitap bitiverdi.
Diğer yandan , sokaktaki adamın/kadının (yani öyle pek de okuma kültürü gelişmemiş kimselerin demek istiyorum) bu eseri anlayabileceklerinden şüpheliyim. Kısa bir metin olsa da sabredip bitireceklerinden endişeliyim.

Birçok insanın ölümüne neden olan bir patlamayla, kentlerin etrafını kuşatmaya başlayan duvarlardan bahsediliyordu eserde. Ve kitabımızın adsız kahramanı, patlama ve duvar olgularını aydınlatmaya çalışırken, aslında belleğini zorlamak zorunda kalıyor, kendi geçmişiyle yüzleşiyordu. Velhasıl, bu zor metinden çıkarabildiğim yegâne sonuç: “Anımsamak” ya da tam tersi olarak “anımsamamak” temaları, kitabımızın derdi, bir nevi ana fikriydi.
Beri yandan, patlamalar tam olarak neyin nesiydi? Şu hoş bir metaforu andırır duvarların örülmesi olayı mesela, o konu çok ilgimi çekmişti lakin ona da uzun uzadıya değinilmedi. Belki de eserin adındaydı tüm sırlar, hayatın kendisi gibi, zihinlerimizde canlanan anılarımız gibi, bu metin de mahsus, bilinçli olarak mı kopuk bırakılmıştı?..
✏️ Anahtar kelimeler:
💥 Duvar
💥 Gri (Bu kitabı bir renk temsil edecek olsaydı, bu gri olurdu. Bu yönüyle başarılı bir kapak çalışmasına imza atılmış)
💥 Handiyse (Bayılırım)
💥 İmlemek (Çok sık kullanılmış)
💥 Neden sonra ve Ne ki (Çok sevdiğim, okumaktan keyif aldığım kalıplardır)
💥 Bir taş ötekinin üstüne (Eser boyunca başvurulan leitmotivlerden en başarılı olanı)
💥 Ve geldik bonusa: “Kababa” (Sözlüklerde boşuna aramayın. Yazar türetmiş olmalı)
06.02.2022 © Novelius Edebiyat – Mehmet BAHÇECİ
“Eser İncelemesi: KOPUK, Sine Ergün” üzerine bir yorum