Nitelikli edebiyatın peşinde; durmadan, yorulmadan didinmeye ve üretmeye devam ediyoruz. İyi kitapların iyi okurlarla buluşması gayretiyle çıktığımız yolda, her hafta yeni bir eserin tanıtımını yapmak niyetindeyiz. Büyük önem verdiğimiz kitap incelemelerimize, makale ve röportajlarımıza, her zamanki şevk ve titizliğimizle devam ediyor olacağız.

Eserleri otuzdan fazla dile çevrilen Mısırlı Yazar Nevâl El Seddawi‘nin (1931 – 2021) tüm dünyada büyük ses getiren “Sıfır Noktasındaki Kadın” (Woman at Point Zero) isimli eserini, haftanın kitap önerisi köşemizde beğenilerinize sunuyoruz.
Feminist, aktivist ve ateist bir yazar olan Seddawi’nin yaşamı kadın hakları savunuculuğu ve din kisvesi altında dayatılan safsatalara karşı mücadele etmekle geçti. Aynı zamanda ülkesi Mısır’da tıp doktorluğu da yapan Seddawi, kız çocuklarının sünnet edilmesi geleneğine karşı giriştiği mücadeleyle de tanınır. Düşünceleri ve eylemleri nedeniyle hapse atılan, sürgüne yollanan Seddawi, sanki şu sözleriyle yaşamının ana hatlarını özetler gibidir: “Bir kalem alıp yazmaya başladığımdan beri tehlike hayatımın bir parçası oldu. Yalan söylenen bir dünyada hiçbir şey ‘gerçekten’ daha tehlikeli değildir.”
21 Mart 2021’de kaybettiğimiz yazar, Sıfır Noktasındaki Kadın isimli eserinde, toplumun ikiyüzlülüğünü ve acımasızlığını, fahişelik yapmak zorunda bırakılan, cinayet zanlısı Firdevs karakteri üzerinden anlatır. Eserin daha en başında Firdevs’in infaz edilmeyi bekleyen bir idam mahkumu olduğunu öğreniriz. Bu noktaya nasıl gelinmiştir, Firdevs neler yaşamıştır? Geçmişin karanlık anıları bir bir eşelenir ve tüm cevaplar, okurun yüzünde bir tokat gibi patlar.
Metis Yayınları’nın Tanıtım Bülteni:
Dünya’nın herhangi bir köşesinde herhangi bir insan sıfır noktasında kıskıvrak bekliyor. Umutsuz, çaresiz, ölümle yaşam arasındaki sınırda.
Neval El Seddavi, ölüm hücresinde “cinayet” zanlısı Mısırlı fahişe Firdevs’le konuşuyor. Firdevs’in anlattığı yaşam öyküsünü aktarıyor bize. Bu dünyada kadın olmanın, “fahişe” olmanın ne anlama gelebileceğini okuyoruz bu “içe işleyen” yaşam öyküsünde.
“Kitap Önerisi: “Sıfır Noktasındaki Kadın”” üzerine bir yorum