27.11.2022 © Novelius Edebiyat
Yazan: Mehmet BAHÇECİ
Kısa süre önce Kıyamet Geliyorum Der isimli novellasını incelediğimiz Ruhşen Doğan Nar‘ın bu defa Bir Gün Mutlaka Delireceğim adlı öykü kitabını masaya yatırıyoruz.
2020 Yılında KDY etiketiyle yayımlanan Bir Gün Mutlaka Delireceğim, farklı temalara sahip on altı kısa öyküden oluşuyor. Yetmiş altı sayfalık kitapta, her öykünün, üç ila beş sayfa civarı yer kapladığını görüyoruz.
Yakın dönemde okuduğumuz öykü kitaplarının hemen hepsinde olduğu gibi, Bir Gün Mutlaka Delireceğim isimli eserde de kimi öyküleri ortalama bulurken, çoğunluğunu ise ciddi manada beğendik.
Kitabın ödüllü öyküsüne özel bir parantez açmakta fayda var…
“Kın, Kın, Kın” adlı öykünün seçkide ilk sıraya konulmasını son derece isabetli bulduğumuzu söyleyelim. Ve bu öykünün 2016 Yılı Şerzan Kurt Öykü Ödülü ile onurlandırılmasına, doğrusu hiç de şaşırmamalı. Sevgili Ruhşen, Aziz Nesinvari bir mizah örneğini ortaya koyduğu öyküsüyle, Bir Gün Mutlaka Delireceğim‘in şanslı okurlarının kalbini, daha ilk öyküden fethedeceğe benziyor… Malumunuz, ülkemizde “Kınama Bakanlığı” adıyla bir bakanlık tesis ettirilse yeri var. Bu düşünce, Ruhşen Doğan Nar’ın kitabında, pek eğlenceli bir biçimde ete kemiğe bürünmüş. Bize de okumak, beğenmek ve elbette gülümsemek kalıyor.

Kitapta; insanı gülümseten, düşündüren, o mizahi dile rağmen yer yer hüzünlendiren öyle tadında öyküler var ki… Hangisine değinsek, değinmediklerimize haksızlık olur…
Yazar, hemen her öyküsünde az ya da çok bir özgünlük, bir albeni yakalamayı başarmış. Akıcı dili sayesinde de, okuru hiç sıkmayan, tabiri caizse su gibi akan bir metne imza atmış. Kısa süre önce okuduğumuz ve aşırı beğendiğimiz novellasından sonra, yazarın kaleminden beklentimiz fena halde artmıştı. Şükür ki çıta bu kitapta da aşağı düşmedi. Genç yazarların böylesi nitelikli eserlerine tanıklık etmek, ülkemiz edebiyatı adına ne sevindirici…
Kimi öyküsünde, mahalle sakinlerine illallah getirten yetmişlik muhtara ve onun acayipliklerine şaşırırken, kiminde de tanker faciasını ganimet bilen aç gözlü köylülerin hazin akıbetlerine bakakalıyor, elimizde olmadan şaşırıyoruz. Evet, evet, doğru kelime tam olarak bu: Şaşırmak! Sevgili Ruhşen’in en iyi yaptığı şeylerin başında okurlarını şaşırtmak geliyor olmalı. Bunu bazen öyle tadında yapıyor ki, mesela İzmir’in güzide bir meydanında, sahiden de düşük ücretlerin ve özlük haklarının iyileştirilmesi adına kitlesel bir eylemin yapıldığına bizi inandırmışken, bir de bakıyoruz martılardan kaçan güvercinlerin hikâyesinin ortasında kalıvermişiz. Hâlbuki gerçek çok daha farklı. Belki de bir kuş yemcisinin içi geçmiştir de ana haber bültenlerini aratmayan bir düş görmüştür. Neden olmasın?
Ruhşen Doğan Nar öykülerinden yakaladığımız bir diğer ortak yan da: sıradan insanlık hâllerinin sıra dışı yöntemlerle okurun nazarına sunulmasıydı. Bunu biraz açalım. Mesela, “Aynen Aynen” adlı öyküde ya da müstakbel kocasının dırdırından kaçarken (erkek dırdırı da olabiliyormuş demek ki) kendini dehşetli bir trajedinin ortasında bulan kadının öyküsünde olduğu gibi, sıradan, hatta önemsiz gibi görünen, normalde hiç de dikkat etmediğimiz insanlık hâlleri, dile pelesenk olan kalıplar, Ruhşen Doğan Nar’ın kaleminde, adeta bir yıldız gibi parlamayı başarıyor.
Okura Not: Ruhşen Doğan Nar büyüsü, aralık ayında da sitemizde tüm hızıyla devam edecek…
Yılın son ayında, Ruhşen Doğan Nar’ın İçimdeki Robot kitabının incelemesini yayımlayıp, sürpriz bir yeni yıl çekilişine imza atacağız.
“Ne mutlu kitaplarıyla hayallere dalanlara!”
KDY Kitap Tanıtım Bülteni:
“Ruhşen, ‘Fareler ve Köpekler’ adlı öyküsünde dinamizmi fitilleyen kısa eylem tümceleri, öykü kişileri arasında gerilimi ateşleyen konuşma örgüleri, bunları işleyen öyküleme diliyle okurun ilgisini ayakta tutmayı, giderek bunu yükseltmeyi enikonu başarıyor.”
M. Sadık Aslankara
Bir Gün Mutlaka Delireceğim, Ruhşen Doğan Nar’ın ikinci öykü kitabı. On altı öyküden oluşan bu kitabında, şaşırtıcı kurgular ve sıra dışı karakterler okurunu bekliyor. Toplumsal yerginin, kara mizahın ve gülmecenin baskın olduğu, tam anlamıyla bir öykü şölenine hazır olun!
Yazar Hakkında:

Ruhşen Doğan Nar, 1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapıyor. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. İtalya’da yayımlanan ve Türk Bilimkurgu öykülerinden oluşan Futurchia derlemesinde yer aldı. Öyküleri İngilizce, İtalyanca ve Esperanto gibi dillere çevrildi. Ayrıca yazarın “Açlık” isimli öyküsü sitemizde yayınlanmıştır. Daha fazla bilgi için Ruhşen Doğan Nar‘ın resmi web sitesine bu linkten erişebilirsiniz….
Kitapları: İçimdeki Robot (öykü, 2019) Bir Gün Mutlaka Delireceğim (öykü, 2020) Cesur Şubat (çocuk romanı, 2021) Kıyamet Geliyorum Der (uzun öykü, 2021)
Derlemeler: Mutsuz Aşk Vardır (Yitik Ülke Yayınları, 2014) Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) Esrarengiz Hikayeler (Mantis Kitap, 2021) Yaz Öyküleri (Kitap Cumhuriyeti, 2021) Futurchia (Future Fiction, 2021)
27.11.2022 © Novelius Edebiyat
“İnceleme: Bir Gün Mutlaka Delireceğim” üzerine bir yorum