11.05.2022 © Novelius Edebiyat
Yazan: Mehmet BAHÇECİ
Nitelikli edebiyatın peşinde, durmaksızın çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. İyi kitapların iyi okurlarla buluşması gayesiyle çıktığımız yolda, her hafta yeni bir eserin tanıtımını yapmaktan kıvanç duymaktayız. Büyük önem verdiğimiz kitap incelemelerimize, makale ve röportajlarımıza, her zamanki şevk ve titizliğimizle devam ediyor olacağız.
Bazı kitaplar vardır, bitirdiğinizde sanki bir kütüphane dolusu kitabı okumuş, sanki üç dört ömürlük bir hayat tecrübesine bir anda kavuşuvermişsiniz gibi hissederseniz. İşte böylesi büyük aydınlanmaları ruhumuzda uyandırmayı başaran nadide kitaplardan biridir Siddhartha. Batılı bir yazardan, Herman Hesse’nin usta kaleminden muazzam bir doğu bilgeliği başyapıtı…
“Mükemmel” olarak nitelediğimiz bu büyük eseri, 2019 Yılında yitirdiğimiz usta edebiyatçımız Kâmuran Şipal’in çevirisinden okumanızı önemle salık veririz.
Can Yayınları Basın Bülteninden:
“Genel olarak herkesçe kabullenilmiş Buddha imgesini aşan bir Buddha yaratmak, daha önce eşine rastlanmamış büyük bir başarıdır. Siddhartha, benim gözümde, Kutsal Kitap’tan kat kat üstün bir ilaçtır…” XX. yüzyılın en önemli romancılarından Henry Miller’a bu sözleri söyleten Siddhartha, 1946 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Hermann Hesse’nin başyapıtıdır. Birinci Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda insanları yaşamlarını yeniden kurmaya çağıran, Doğu gizemciliğini yücelten Siddhartha, kuşaklar boyunca bir kılavuz kitap olma özelliğini korumuştur. Siddhartha’da, Buddha’nın yaşamının ilk yıllarını şiirsel bir üslupla anlatan Hesse, insanın öz benliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını işler. “Bu kitapta,” der Hesse, “tüm dinlerde, insanların benimsediği tüm inanış biçimlerinde ortak olan yanı, tüm ulusal ayrımları aşan, tüm ırkların, tüm bireylerin benimseyebileceği şeyi yakalamaya çalıştım.”
Eserden birkaç alıntı:
“Yazmak iyidir, ama düşünmek daha iyi; akıllılık iyidir; ama sabretmek daha iyi.”
“Bilgi bir başkasına aktarılabilir, bilgelikse hayır. Bilgelik keşfedilebilir, bilgelik yaşanabilir, bilgelik el üstünde taşıyabilir insanı, bilgelikle mucizeler yaratılabilir, ama bilgelik anlatılamaz ve öğretilemez.”
“Dünyanın acı bir tadı vardı. Eziyetti yaşamak.”
“Siddhartha, dedi, niçin bekliyorsun?
– Niçin olduğunu biliyorsun.
– Hep böyle durup bekleyecek misin sabah olana kadar, öğle olana kadar, akşam olana kadar?
– Hep böyle durup bekleyeceğim.
– Yorulacaksın, Siddhartha.
– Yorulacağım.
– Uyuyakalacaksın, Siddhartha.
– Uyumayacağım.
– Öleceksin, Siddhartha.
– Öleceğim.“
Hermann Hesse Kimdir?

Almanca dilindeki yazılı edebiyatın XX. Yüzyıldaki en önemli temsilcilerinden biri olan Yazar ve Ressam Hermann Hesse, 2 Temmuz 1877 tarihinde Cawl, Almanya’da doğmuş, 9 Ağustos 1962 tarihinde, 85 yaşındayken, İsviçre’nin Montagnola şehrinde hayata gözlerini yummuştur.
Usta edebiyat adamı, ilk şiirlerini yirmi beş yaşında kaleme almıştır. 1904 Yılından itibaren serbest yazarlığa başlamış olan yazar, hemen bütün yazılı türlerde; öykü, deneme, roman, şiir ve hatta politik makale ve eleştiri yazılarına kadar uzanan geniş bir yelpazede çalışmalar yapmış, birbirinden değerli eserler vermiştir. Arkasında bıraktıklarıyla, tüm dünyada yüz milyondan fazla okura ulaşmış, çağdaşı edebiyatçıları etkilediği gibi günümüzde de pek çok büyük yazarın ufkuna temas etmeyi başarmıştır. En önemli eserleri arasında başta Siddhartha ve Bozkırkurdu olmak üzere; Peter Camenzind, Demian, Narziss ve Goldmund, Çarklar Arasında ve Boncuk Oyunu gibi ünlü romanları sayılabilir.
Hesse, 1946 yılında, edebiyat alanındaki çalışmalarıyla Nobel Edebiyat ödülüne layık görülmüştür. 1954 Yılına gelindiğinde ise, her yıl bilim ve sanat alanında verilmekte olan bir diğer saygın ödülle, Pour le Mérite Ödülü ile onurlandırılmıştır.
Hermann Hesse’nin Resim Çalışmalarından Küçük Bir Seçki:




09.05.2022 © Novelius Edebiyat
“Haftanın Önerisi: Siddhartha” üzerine bir yorum