23.11.2022 © Novelius Edebiyat
Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ
Yazar ve Çevirmen Ünver Alibey‘in derlediği Karanlık Şafaklar bilimkurgu öykü antolojisi Paris Yayınları tarafından yayımlandı. Kitapta yer alan önsözü sizlerle paylaşıyoruz:
Çağdaş Türk bilimkurgu edebiyatının en gözde beş yazarıyla bir yolculuğa çıkmak üzeresiniz.
Türk bilimkurgusu son yıllarda çok yol kat etti. Artık yazarlarımız yabancı ülkelerde yayımlanıyor, uluslararası seçkilerde yer alıyor. Kara Şafak’ta yer verdiğimiz isimler de bu türe gönül vermiş yazarlar. Tabiri caizse beşi de ‘Yıldız gemisi Atılgan’da doğmuş’ gibi bilimkurgu edebiyatını içselleştirmiş ve artık özgün eser verebilecek kapasiteye erişmiş yazarlar…

Sahi nedir bilimkurgu?
Pek çok farklı, gene de birbiriyle örtüşen tanımı vardır elbet. Ama bana göre bilimkurgu değişen ve gelişen bilim ve teknolojilerin birey ve toplum üzerindeki etkilerini kurgulayan; tahmin etmeye çalışan, spekülasyonlarda bulunan edebiyat dalıdır. Bilimkurgu bizi toplumsal olayların, teknolojinin gidişatına karşı uyarır, hatta bazen aşırılıklara kapılarak dünyayı mahvedeceğim endişesiyle olacaklar karşısında yakamızdan tutup bir güzel silkeler. Hiçbir edebiyat akımının yapmadığını yapar ve kendi kendimizi yok etmememiz, dünyayı yaşanmaz kılmamamız için bize bir ayna tutar, nasihatte bulunur. Bilimkurgu ‘uyarı’ edebiyatıdır.
Peki neden karanlık şafaklar?
Aydınlık gelecekler kurgulayan ütopik bilim kurgu diye bir alt-tür olsa da distopya her zaman daha etkili olmuştur. Distopik edebiyat genç nesilleri eğitmek, dikkatlerini politik, çevresel ve teknolojik sorunlara çekmek için bir araç olarak da kullanılabiliyor. Sonuçta tehlikelerin farkına varırsak kendimizi de koruyabiliriz, değil mi? Bu yüzden biz de karamsar yanı ağır basan, bizi toplumsal yok oluşların sınırında gezdiren, hatta bazen bu sınırın ötesine de geçen öykülere ağırlık verdik. Elbette arada şafağın aydınlanır gibi olduğu öykülere de rastlayacaksınız. Ama dediğim gibi, çoğunda sökecek olan şafak karanlık…

İlk öykümüz Kapat-Aç bilinç kazanıp insanlığın sonunu getiren yapay zeka, Son Umut kimyasal atıklarla tersine dönen evrimi konu ederken üçüncü öykümüz Gebe bizi modern tıbbın etik meseleleriyle yüzleştirip ürkütücü bir gelecek tablosu çiziyor. Çok Satan (Kutsal) Kitaplar intergalaktik entrikaları ve ilkel kültürlerin baskın kültürlerce nasıl yok edildiğini gösterirken ardından gelen Lütfen Rahatsız Etmeyin Margaret Atwood’vari bir kadın öyküsü anlatıyor. Kırmızı Buton ise mizah yanı ağır basan, yapay zekanın yaratıcısını ararken mevlasını bulduğu bir öykü… Demokrasinizi Hangi Boy Alırsınız? bizi demokrasi üzerine düşünmeye iterken gelecekteki yönetim şekilleri üzerinde bir takım fikirler yürütüyor. Yarını Hatırla Kafka bürokrasisiyle 1984’ü birleştiren bir yönetim sistemini ele alıyor. Son öykümüz TECHne ise bütün güzel şeylerin yerini kullanışlıya bıraktığı bir toplumda üçüncü rönesans kendini yavaş yavaş göstermeye başlar.
Seçkinin sonunda ise Seran Demiral’ın kaleme aldığı Zamanda Kısa Bir Yolculuk adlı makale yer alıyor. Türk bilimkurgu edebiyatının tarihine ışık tutan keyifli bir inceleme…
Yazarlarımızla beraber karanlık şafaklardan geçmeye hazırsanız sayfayı çevirin.
Keyifli okumalar…
Diğer içeriklerimize göz atmak için lütfen tıklayınız…
23.11.2022 © Novelius Edebiyat
“Bilimkurgu Antolojisi “Karanlık Şafaklar” Çıktı” üzerine bir yorum