fihrist kitap

İnceleme: Kampanya Kapsamında Kalan Kadir

26.04.2023 © Novelius Edebiyat

Ruhşen Doğan Nar

NOVELİUS EDEBİYAT Editörümüz Ruhşen Doğan Nar, Ahmet Utku Çetinkaya‘nın mart 2023’de Fihrist Kitap etiketiyle edebiyatseverlerin beğenisine sunulan Kampanya Kapsamında Kalan Kadir romanını inceledi. Editörlüğünü Ayşegül Karayama‘nın üstlendiği eserin e kitap versiyonunun da Google Play Store, D&R ve Kobo mağazalarında satışa sunulduğunun altını çizelim.

Tanıtım Bülteninden:

“Sağlam politikalar üreten ülkeler mutludur. Rantın politikayı gölgelediği ülkeler ise mutsuz.”

2030 yılında, mutsuz bir ülkede yaşayan ve gözünü açtığı her günü birbirine benzer şekilde geçiren Kadir’in hayatının bir anda değişmesi ve trajikomik bir yabancılaşmanın hikâyesi… Fihrist olarak Ahmet Utku Çetinkaya’nın Camusvari bir zıtlık içerisinde kurguladığı bu güncel politika bıkkınlığının hiciv dolu hikâyesini sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

İnceleme: Kampanya Kapsamında Kalan Kadir

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine bir aydan daha az vakit kaldığı şu günlerde yazıyorum bu yazıyı. Fihrist Kitap’tan çıkan, Ahmet Utku Çetinkaya’nın kaleme aldığı Kampanya Kapsamında Kalan Kadir romanı üzerine bir şeyler söylemek için mükemmel bir zamanlama bana kalırsa.


Şu sıralar herkes seçimlere, adaylara, anketlere, siyasi kampanya ve reklamlara odaklanmış durumda; ancak tüm bunların madalyonun sadece bir yüzü olduğunu unutuyoruz. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Halkın çoğunluğunun bilmediği, görmediği veya görmek istemediği… Kampanya Kapsamında Kalan Kadir kitabında, madalyonun karanlık yüzünü görüyoruz.


“Sağlam politikalar üreten ülkeler mutludur. Rantın politikayı gölgelediği ülkeler ise mutsuz. Kadir, mutsuz bir ülkede yaşıyordu.” (syf. 9) cümlesiyle başlayan romanda, başkarakterimiz Kadir, burjuva siyasetinin diğer yüzüne, karanlık yüzüne şahit oluyor.

ahmet utku çetinkaya


Üniversiteden yeni mezun olmuş, işsiz, umutsuz ve karamsar Kadir’in hayatı Başbakan adayı Ceyhun Türkdoğan’la bir parkta karşılaşmasıyla tamamen değişir. Kadir, sevdiği ve desteklediği Ceyhun Türkdoğan’ın kulağına bir şeyler fısıldar ve Andy Warhol’un “Herkes bir gün on beş dakikalığına ünlü olacaktır” sözünü akıllara getirircesine ülkenin gündemine oturur.


“Ceyhun Türkdoğan’ı Bozan Çocuk” olarak ünlenen Kadir’e Ceyhun Türkdoğan’dan reddedemeyeceği bir teklif gelir ve Kadir teklifi kabul ederek Ceyhun Türkdoğan’ın seçim kampanyası ekibine dâhil olur. Bu şekilde, burjuva siyasetinin karanlık yüzünü görme şansına, daha doğrusu şansızlığına erişir.


Her onurlu, vicdanlı insan gibi gördüklerinden iğrenir ve Ceyhun Türkdoğan’a olan bakışı tamamen değişir. Çünkü burjuva siyasetinde tek amaç o seçimi kazanmaktır ve bunu başarmak için her yol mubahtır.

“Kafasında kurduğu ve hayran olduğu, televizyonda ve internette gördüğü Ceyhun Türkdoğan ile iki gündür yakından gördüğü adam, kesinlikle aynı kişi değildi.”

Kampanya Kapsamında Kalan Kadir, Fihrist Kitap, A.U.Çetinkaya, S.36


Kampanya Kapsamında Kalan Kadir romanı tam anlamıyla günümüz kitabı. Sosyal medya, büyük veri, influencerlar, Twitter, Instagram, TT’ler… Şu an hayatımızı etkileyen ne varsa kitapta görmek mümkün. Örneğin, kitaptan bugünümüzü anlatan iki alıntı yapmak istiyorum:

“Bilgi çağında falan değiliz, basbayağı dezenformasyon çağındayız; mantık çağında da değiliz, manipülasyon çağındayız.”

Kampanya Kapsamında Kalan Kadir, Fihrist Kitap, A.U.Çetinkaya, S.16

“İnstagram’da bir gönderiyi beğenmek, bir davranıştır. Davranışları karakter belirler. Seçmenlerin her birinin karakterini öngörmek için büyük miktarda veriye sahibiz. Çünkü karakter, oy verme davranışını da belirler. Onlarca kez beğen butonuna basmış bir seçmenin, kime oy vereceğini biliyoruz.”

Kampanya Kapsamında Kalan Kadir, Fihrist Kitap, A.U.Çetinkaya, S.33


Etkileyici kapağı, titiz editörlüğüyle Fihrist Kitap’tan çıkan, Ahmet Utku Çetinkaya imzalı Kampanya Kapsamında Kalan Kadir kitabı tam da şimdi okumamız gereken kitaplardan biri.

İnceleme Yazarı Hk.

ruhşen doğan nar

Ruhşen Doğan NAR, 1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapıyor. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. İtalya’da yayımlanan ve Türk Bilimkurgu öykülerinden oluşan Futurchia derlemesinde yer aldı. Öyküleri İngilizce, İtalyanca ve Esperanto gibi dillere çevrildi. Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket’in editörlüğünü yapıyor.

Kitapları: İçimdeki Robot (öykü, 2019) Bir Gün Mutlaka Delireceğim (öykü, 2020) Cesur Şubat (çocuk romanı, 2021) Kıyamet Geliyorum Der (novella, 2021)

Derlemeler: Mutsuz Aşk Vardır (Yitik Ülke Yayınları, 2014) Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) Esrarengiz Hikayeler (Mantis Kitap, 2021) Yaz Öyküleri (Kitap Cumhuriyeti, 2021) Futurchia (Future Fiction, 2021) Karanlık Şafaklar (Paris Yayınları, 2022)

26.04.2023 © Novelius Edebiyat

Bir Cevap Yazın