üzeyir karahasanoğlu

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm: 22 Üzeyir Karahasanoğlu

23.01.2023 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm 22:

Üzeyir KARAHASANOĞLU

novelius edebiyat Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle...

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

Umarım unuttuklarım olmamıştır diyerek şöyle sıralayabilirim:

Kâmil Erdem, Yok Yolcu (Sel)

Recep Kayalı, Bilinen Tüm Zamanlar (Vacilando)

Kadire Bozkurt, Buzkandilleri (Notos)

Cemil Kavukçu, Boş Zamanlar (Can)

Evşen Yıldız, Annemin Gelincik Tarlası (Vacilando)

Demet Eker, Kırkyama (Epona)

Halil Yörükoğlu, Keşke Yüzüme Baksanız (İletişim)

İlhan Sami Çomak, Hayattayız Nihayet (Manos)

Cengiz Sinan Çelik, Serdestan (Ayrıntı)

Bahtiyar Kaymak, Patron (Manos)

İrfan Temel, 91 Kışı (Pikaresk)

Ayşe Övür, Zamanın Kapıları (Remzi)

Şule Gürbüz, Kıyamet Emeklisi (İletişim)

Elvan Kaya Aksarı, Saatçi İbrahim Efendi Tarihi (Vacilando)

Hüseyin Köse, Sera Toplumunda Çöl Olmak (Kırmızı Kedi)

Hasan Öztürk, İktidarın Gölgesi ve Roman (Anı Kültür)

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Yukarıda adlarını anarak takdire şayan gördüğüm eserlerin hiçbirinin yeterli ilgiyi gördüğünü sanmıyorum. Zaten memlekette üç beş romancı dışında kim çok okunuyor, kimin kitabı çok konuşuluyor ki? Dahası düşünmeyen bir toplumun edebiyata ilgisi nasıl üst düzeyde olsun ki! Bu minvalde belki sistematik düşünmeyi de öğrenebileceğimiz deneme, eleştiri türündeki kitaplarının ne kadar sattığına (yahut satmadığına mı demeliyim?) bakmalı ancak ondan sonra öykü, şiir ve romanların gördüğü ilgiye bakmalıyız.

İçler acısı bir yere vardık ama burayı bile arayacak gibiyiz!

üzeyir karahasanoğlu

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Her yarışmaya katılan biri değilim. Daha açık söyleyeyim: Özellikle geri durduğum yarışma sayısı hiç de az değil. Benim için ödülün adı, anlamı kadar seçici kurulu da önemli. Burada sözünü etmekten imtina ettiğim gerekçelerle adını görünce geri durduğum yarışmalar var.

Sennur Sezer’in güzel adıyla anılan “2022 Emek ve Direniş Öykü Ödülü”ne katılmamsa Sennur Sezer’in kıymetinden, seçici kurulunun hakkaniyetli davranacağına duyduğum güvenden ve artık dosyamın kitaplaşmasına dair yaşadığım mecburiyet duygusunun baskısındandı. Öyle ki şöyle demişim Parşömen’in 2021 soruşturması için:

“Zorluklar elbet bir şekilde aşılır, aşılır da bu enkaz altından kim bilir ne cevherler çıkar! Öyle ya, cevher er geç ışıyacak, kendini saydıracak. Mutlaka! Dolayısıyla 2021’in edebiyat olayı, belki de basıl(a)mamış bir dosyada gizli olabilir mi? Olamaz mı? Neden olmasın? Evet, kayda geçsin, benim inancım bu yönde!”

Ne kadar bunaldığımı, ne kadar soluksuz kaldığımı açık etmesem de inancımı bu sözlerle dosdoğru belirtmiş, hatta haykırmıştım. Böylesi bir ödülü daha önce kitabı olmayan bir isme -bu bir ilk kitap yarışması değildi çünkü- verebilmek, edebiyat dünyamızın hâlâ soluk aldığının göstergesiydi. Ki birkaç ay içerisinde Geçmişi Beklemek’in onca fiyakalı marka arasında göze girdiğini, nice etkinlikte boy gösterdiğini, üzerine yazılar, eleştiriler yazıldığını, iki ayda tükenip tekrar basıldığını, tekrar tükendiğini düşününce “umut tükenmezmiş” diyesim geliyor.

Dolayısıyla “Yarışmalar gerekli mi?” sorusuna elbette seçici olmak kaydıyla “Evet” diyorum. Bunu tek kitabı bir yarışma sayesinde basılabilmiş bir yazar olarak söylüyorum.

Soru 4:

2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi? (Yazar adı, yayınevi adı, eser adı ve öykünün adı mutlaka yazılmalı)

Cevap 4:

Kâmil Erdem’in Yok Yolcu kitabından “Yokyolcu” öyküsü (Sel)

Kadire Bozkurt’un Buzkandilleri kitabından “Blob” öyküsü (Notos)

Recep Kayalı’nın Bilinen Tüm Zamanlar kitabından “Kara Ulak Ensar’ı Tüketen Şeyler” öyküsü (Vacilando)

Soru 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 5:

Kendilerini merkezde gören mecralardan, gereksiz tartışmalardan uzaklaşılmalı; oksijeni bol mekânlar ve tartışmalar tercih edilmeli. Bu nedenle seçici olmalı, edebiyatı doğrudan ilgilendiren konulara kafa yormalı. Merkeze konuşlanan dergilerdense Altıyedi’yi, Mavi Yeşil’i, Güney’i, Sincan İstasyonu’nu takip etmeli. Böylece kültür sanatı bizzat tohumuyla, toprağıyla beslerken oraları yaşatacak ve oralarla beraber büyüyeceğiz.

Okurlarımıza ve okur-yazarlarımıza tercihlerinde markaları gözetmedikleri ısrarlı ve sade zamanlar diliyorum. Öyle ki kıymetli olan metindir, kapaktaki işaretler değil. Bu bağlamda Manos, Vacilondo, Pikaresk, Epona, Fihrist gibi yayınevlerine daha yakından bakılmasını öneririm.

Özellikle şair taifesinde bazı kalemlerin edebi zorlayan tartışmalarından uzak durmayı öneririm ki edepsizlikten iyi şiir çıkacağına da zerre inancım yoktur. Dolayısıyla içi boşaltılmış, siyasetle ve öfkeyle şişirilmiş, sinir uçlarımıza dokunmaktan başka bir işlevi kalmayan tartışmalardan kesinkes kaçınmalıyız.

Yayınevlerinin nitelikli genç yazarlara daha fazla şans vermelerini umuyorum. Bu mecralar biraz cesur olsalar edebiyatımız da şenlenecek.

Zerresi bile derde deva, hastalığa şifa olan edebiyat eleştirisinin baş tacı edildiği bir yıl diliyorum.

Yazar ÜZEYİR KARAHASANOĞLU‘nun Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

23.01.2023 © Novelius Edebiyat

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm: 22 Üzeyir Karahasanoğlu” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın