Site icon Novelius Edebiyat

İyi Okurların Özellikleri

30.05.2022 © Novelius Edebiyat

Yazan: Mehmet BAHÇECİ

İyi okurların özelliklerine değinmeden önce, şu önemli soruya cevap vererek başlayalım: Türkiye kitap okuyor mu?

Üzülerek belirtiyoruz ki, maalesef ama maalesef arzulanan düzeyde kitap okuduğumuz söylenemez. Düzenli ve bilinçli bir şekilde okuyan çok dar bir çevreye sahibiz. Gelişmiş ülkelerde ortalama kitap okuma süreleri saatlerle telaffuz edilirken ülkemizde bu oran birkaç dakika ile sınırlı kalıyor.

Kitap okumak bahsini abartıyor muyuz yoksa? Haddinden fazla mı önem veriyoruz bu işe? Ne olur yani çok okuyan bir toplum olmasak? Ne kaybederiz ki?.. Eğer bu çerçevede düşünmekte olan varsa onlara şu hatırlatmalarda bulunmak isteriz: Almanya, oldukça iyi bir okuma kültürüne sahip, düzenli olarak her gün kitap, dergi ve gazete okuyan, aydın insanlardan müteşekkil bir toplumdur.  Biz ise hemen hemen tam tersiyiz bunların. Okuyan Almanların gelişmişlik düzeyiyle okumayan bizlerinki bir mi? Yani endüstriyel ürün reklamlarında sıklıkla duyduğumuz “üstün Alman teknolojisi” ifadesinin temelleri, biz de entel işi olarak görülen ve takdir edilmek şöyle dursun çoğunlukla dalga geçilen “okumak” alışkanlığı sayesinde atılmıştır. Farkındaysanız onlar bizim yurdumuza değil biz onların yurduna çalışmaya gidiyoruz. Onlar bizim otomobillerimizi değil, biz onların otomobillerini satın alıyoruz. Onların en niteliksiz işlerde çalışanları bile bizim ortalama bir işçimizin çok çok üzerinde bir refah seviyesiyle yaşamını sürdürebiliyor. Onlar emekli aylıklarıyla dünya turlarına çıkarken, bizim emeklimiz geçinmek için çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor… Almanya aradaki farkı somut bir şekilde ortaya koymak için dikkatinize sunduğumuz bir örnekti sadece. Ülkemizi, herhangi bir gelişmiş ülkeyle kıyasladığınız vakit, sanattan, bilime, ekonomiden, insan haklarına, hayatın hemen hemen her alanında yerlerde süründüğümüzü istatistiki olarak çok net bir biçimde görebilirsiniz.

En az bunlar kadar acı olan bir başka vahim durum ise, ülkesine toz kondurmamayı matah bir iş zanneden, özeleştiriye tümüyle kapalı, herhangi bir konuda azıcık muhalefet etsek, yanlışlarımızı sıralamak suretiyle çuvaldızı kendimize batırsak, biz de şöyleyiz, bizim de böyle yanlışlarımız var, diyecek olsak, bu iyi niyetli serzenişlerimizi dahi vatan hainliğiyle eşdeğer tutup, linç kültürüne hizmet edecek, dar ve sığ kafalı bir kesim de yok değil. İşte bunlar, gösteriş ve israf heyulası olarak Ankara’nın bağrından çıban gibi yükselen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile bile gurur duymaktalar. Millet kıçına giyecek don bulamazken, bu kadar masraflı bir saraydan gurur duymak da ne bileyim… Hem sonra bu zamanda saray gibi bir yapıyla gururlanmak da neyin nesidir? Orta Çağ’da falan mı yaşıyoruz?

Neyse, konuyu aşırı dağıttık. Başlıktaki esas meselemize yani “iyi okurların özellikleri” mevzusuna dönelim. Okuyucuları sıkmamak adına, iyi okurların özelliklerini maddeler halinde sıralayalım:

“Dünyaca ünlü Avusturyalı Yazar Joseph Roth, Güney Fransa’daki bir parkta kitap okurken…”

30.05.2022 © Novelius Edebiyat

Exit mobile version