Site icon Novelius Edebiyat

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması – Bölüm 21: Ruhşen Doğan Nar

ruhşen doğan nar

21.01.2023 © Novelius Edebiyat

Yayına Hazırlayan: Mehmet BAHÇECİ

Editörün Notu: 2022 Yılı Edebiyat Soruşturmamızda, edebiyatın yükünü sırtlanmış birbirinden değerli isimleri ağırlıyoruz. Konuklarımıza az sayıda ve net sorular yöneltmeye gayret ettik. Edebiyatseverler için faydalı olması temennisiyle…

2022 Yılı Edebiyat Soruşturması –

Bölüm 21: Ruhşen Doğan NAR

Soru 1:

2022 Yılında çıkan kitaplardan en beğendikleriniz hangileri oldu?

Cevap 1:

İthaki Yayınları‘nın Japon Klasikleri serisinden çıkan “Nagasaki’nin Çanları“nı (Takaşi Nagai) tüylerim ürpererek okudum. İkinci Dünya Savaşı’nda Amerika Birleşik Devletleri’nin Japonya’ya iki atom bombası attığını ve bunun devasa bir katliama sebep olduğunu biliyoruz.

Ama o dönem Nagasaki’de bir radyolog olarak çalışan kitabın yazarı Takaşi Nagai, atom bombasının atılmasından önceki ve sonraki durumu tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor. Binlerce insanın öldüğünü biliyoruz ancak Albert Camus’nün yazdığı gibi “istatistiki” bir şekilde düşünüyoruz ister istemez. Fakat Nagasaki’nin Çanları’nı okurken atom bombasının yarattığı felakete şahit oluyoruz. Atom bombasının kullanılma ihtimalinin tekrar konuşulduğu bugünlerde bu kitap çok daha büyük bir önem taşıyor.

Soru 2:

2022 Yılında okurlarla buluşan ama hak ettiği ilgiyi göremediğini düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

Cevap 2:

Başka bir edebiyat soruşturmasında da bu sene hak ettiği ilgiyi görmediğini düşündüğüm kitaplardan bahsetmiştim. Tekrar edeyim: Emre Bozkuş‘un ilk kitabı “Ay Kızılıydı Gece“, henüz hak ettiği ilgiyi görmedi; ancak mutlaka gelecekte göreceğini düşünüyorum. Gelecek vadeden genç bir yazardan bir deneme kitabı.

Plüton Kolektif‘ten çıkan “Avunma Mekanizması” (Melisa Parlak) ve “Arkadaş” (Kuzey Topuz) kitapları da oldukça başarılı; umarım ileriki süreçte daha fazla okura ulaşır ve hak ettiği alakayı görürler.

Fihrist Kitap‘ın bastığı “Armageddon M.S. 2419” (Philip Francis Nowlan) değerli bir bilimkurgu klasiği; Türkiye’de özellikle bilimkurgu severler tarafından daha fazla okunmasını isterim.

“Ruhşen Doğan NAR”

Soru 3:

2022 Yılında, edebiyat gündemini meşgul eden konulardan biri de edebiyat ödüllerinin gerekli olup olmadığı tartışmasıydı. Bu konuda neler düşünmektesiniz?

Cevap 3:

Edebiyat ödüllerinin olumlu ve olumsuz bir yönü var. Olumlu yönü, yeni yazarları daha çok yazmaya teşvik etmesi ve onlara bu yolda devam etmesi için motivasyon sağlaması. Olumsuz yönü ise ödüllerin çoğunun hep aynı yayınevi yazarlarına verilmesi. Adrese teslim ödüller diyebiliriz bu duruma.

Ne yazık ki Türkiye’de ödüllerin olumsuz tarafları daha ağır bastığı için çok tartışmalı bir konu ve ödüller eski değerini kaybetmiş durumda.

Bu arada, Türkiye Bilişim Derneği Bilimkurgu Öykü Yarışması‘nda bu sene ilk kez jüri üyeliği yaptım. Bu şekilde ben de edebiyat ödüllerinin bir parçası oldum. TBD’nin objektif ve profesyonel bir şekilde işleyen öykü değerlendirme ve kazananları seçme sürecine şahit oldum. Bu açıdan mutluyum. Çünkü bilimkurgu türünde kalem oynatan kişiler için TBD ödülleri çok önemli bir teşvik.

Soru 4:

2022 Yılını öykü türü açısından ele alırsak, son derece zengin bir yılı arkamızda bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yıl içerisinde çıkan öykü kitaplarından, en beğendiğiniz üç öykü hangileriydi?

Cevap 4:

Bu sorunun cevabını düşünürken doğrusu biraz zorlandım. Neden derseniz, 2022 yılında çıkan öykü kitaplarına yeterince şans vermediğimi fark ettim. Son yıllarda klasiklere gittikçe daha çok odaklandığımı görüyorum.

Melisa Parlak‘ın “Avunma Mekanizması” kitabının ilk öyküsü “Erkek Reyonu” oldukça etkileyici bir distopya öyküsüydü.

Soru 5:

Daha nitelikli bir edebiyat ortamının oluşması adına yeni yılda (yayınevi-yazar-okur üçgeninde) neler yapılmalı? Ve 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Cevap 5:

Yayınevi, yazar ve okur üçgeninden önce, ülkenin ekonomik durumunun genel olarak düzelmesini ümit ediyorum. Türkiye’de edebiyat eserleri üretiminin dahi azaldığı koşulları “kültürel çölleşme” olarak görüyorum. Bu çölleşme mevcut sorunları içinden çıkılmaz hale getiriyor. Bir bataklığın içindeyiz ama başlarımız dik.

2023 yılında Türkiye’deki okurların birkaç popüler yazar dışında başka yazarlara da şans vermelerini hayal ediyorum. Sadece bir hayal olarak kalacağını bilsem de.

Yazar Ruhşen Doğan NAR‘ın Eserleri İçin Lütfen Tıklayınız…

Soruşturma Ana Ekranına Dönmek İçin Lütfen Tıklayınız…

21.01.2023 © Novelius Edebiyat

Exit mobile version